Бразилски медијуми помогли америчким научницима да проуче мозак у стању транса

СПЕЦИЈАЛНИМ ТОМОГРАФОМ СНИМАЛИ ТЗВ. АУТОМАТСКО ПИСМО - УЗ „ДИКТИРАЊЕ” ГЛАСОВА ДАВНО УМРЛИХ ЉУДИ ИЛИ ДУХОВА

  • Испоставило се да је за време експеримента мозак искусних и почетничких медијума различито радио. У мозгу „експерата“ је активност нервних ћелија приметно опадала. По речима неуролога фреквенција импулса у чеоном делу мозга, хипоталамусу, у слепоочном делу и кортексу, падала је до минималних вредности карактеристичних за стање сна или губитак свести

         АМЕРИЧКИ неуролози и физиолози пратили су рад мозга бразилских медијума за време сеанси такозваног аутоматског писма, тј. писања текста уз „диктирање“ гласова давно умрлих људи или духова.

         При том су забележили необично ниску активност неурона у деловима мозга за мисаоне процесе и говор, каже се у тексту објављеном у часопису PLoS One.

         „Процена транса са становишта неурофизиологије, прва у свету,  омогућила нам је да добијемо много нових и занимљивих података који ће нам помоћи да боље схватимо како ради наш разум и како је повезан с мозгом. Ти подаци су вредни за наше даље проучавање, ми ћемо их поновити у другим експериментима и дати њихово тумачење“ – изјавио је шеф групе научника Ендрју Њуберг из Медицинског колеџа при универзитету „Томас Џеферсон“ у Филаделфији (САД).

         Њуберг и његове колеге покушали су да објасне шта се дешава у мозгу медијума – људи, који су наводно способни да „завире“ у свет духова, пратећи његов рад помоћу емисионог томографа током сеансе транса. Ради тога научници су отпутовали у Бразил где постоје субкултуре спиритуалиста и окупили групу од пет искусних и пет почетничких медијума.

         Научници су у крв својих штићеника унели малу количину радиоактивних „ознака“ потребних за рад томографа и замолили медијуме да изведу сеансу аутоматског писма.

         Испоставило се да је за време експеримента мозак искусних и почетничких медијума различито радио. У мозгу „експерата“ је активност нервних ћелија приметно опадала. По речима неуролога фреквенција импулса у чеоном делу мозга, хипоталамусу, у слепоочном делу и кортексу, падала је до минималних вредности карактеристичних за стање сна или губитак свести.

         С друге стране, мозак спиритуалиста-почетника нагло се активирао за време сеансе аутоматског писма. То се манифестовало повећањем притиска у крвним судовима у оним деловима мозга који су се „искључивали“ у мозгу медијума са искуством.

         Очигледно да је та група екстрасенса покушавала да управља процесом сеансе. По речима научника те разлике биле су приметне и у текстовима које су током експеримента написали добровољци.

         По правилу, „радови“ медијума-експерата били су лингвистички и смисаоно сложенији. То је у извесној мери било неочекивано откриће, будући да за менталну активност одговарају они делови мозга чија је активност нагло смањена код искусних спиритуалиста.

         Амерички научници сматрају да се тај феномен може објаснити тиме што активност „разумних“ делова мозга омета функционисање оних његових делова који се активирају за време транса. Ипак, Њуберг и његове колеге не поричу да за сада нису успели да открију механизам активирања таквих центара у мозгу медијума. Зато планирају да на ово питање нађу одговор у својим наредним истраживањима.

 

         Превела

         Ксенија Трајковић

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари