Блокада чишћења неурона успорава „Алцхајмера”!

НЕОЧЕКИВАНО ОТКРИЋЕ ГРУПЕ БИОЛОГА СА АМЕРИЧКОГ УНИВЕРЗИТЕТА СТЕНФОРД

  • Људски мозак који је умро од Алцхајмерове болести има у себи веома малу количину беланчевина SNARE. То значи да се блокатори система за чишћење могу користити за успоравање Алцхајмера макар и са приличним негативним ефектима

         НЕОЧЕКИВАНО откриће: блокирање система пречишћавања неурона од остатака оштећених беланчевина успорава ток Алцхајмерове болести!

         Блокирање је чак побољшало конгитивне способности мишева који су патили од овог обољења, објавио је научни часопис Science Translational Medicine.

         Сматра се да Алцхајмерову болест изазвива гомилање патогених материја у неуронима – беланчевина бета амилоида. Овај пептид настаје од „делова” беланчевнине APP која учествује у процесу настанка оштећених неурона и дугорочних веза међу њима. Поремећаји у преради старих молекула ове беланчевине доводе до појаве копче бета-амилоида и уништења нервних ћелија.

         Група биолога под руководством Томаса Зудхофа са Универзитета Стенфорд (САД) пратила је процес одвајања фрагмената бета-амилоида од нервних ћелија, експериментишући при том препаратима који појачавају или смањују пречишћавање неурона.

         „На основу општеприхваћеног схватања о неурофизиологији, треба да покушамо да убрзамо одвајање фрагмената оштећених беланчевина из нервних ћелија мозга људи који пате од Алцхајмерове, Паркинсконове или Хантингтонове болести, а не да га спречавамо” - објаснио је Зудхоф.

         Биолози су одгајили популацију заморчића који болују од генетских оштећења која неизбежно доводе до развоја неуродегенеративних обољења. Када су ови њихови `штићеници` почели да испољавају прве знаке Алцхајмерове болести, научници су глодаре поделили у неколико група и почели редовно да им у крв убризгавају препарате који блокирају или убрзавају прераду беланчевина.

         На њихово свеопште изненађење, најпозитивнији ефекат су дале две материје – лактацистин и епоксимицин, који спречавају, а не појачавају дејство система чишћења неурона. Добивши тако неочекивани резултат, Зудорф и његове колеге покушали су да схвате разлог овог феномена наставивши да прате ћелијске механизме на које утичу препарати лактацистин и епоксимицин.

         Испоставило се да ова једињења убрзавају рад беланчевина комплекса SNARE – који представља комбинацију неколико протеина уз помоћ којих се неурони међусобно сједињују и размењују хемијске сигнале. Препарати који појачавају рад система чишћења ћелија од фрагмената беланчевина, блокирају синтезу ових комплекса што се негативно одразило на ментално здравље глодара.

         Према речима Зудорфа и његових колега, људски мозак који је умро од Алцхајмерове болести има у себи веома малу количину беланчевина SNARE. То значи да се блокатори система за чишћење могу користити за успоравање Алцхајмера макар и са приличним негативним ефектима.

         „Као и у случају лечења рака, када се важна беланчевина уништава због чишћења ћелија, крајње негативно на људско здравље утичу потенцијални позитивни ефекти од спречавања њене активности који могу да превагну у односу на побочне ефекте” - закључују су биолози.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари