Руска стратешка авијација добија ПАК ДА пре 2020.

КОМАНДАНТ СТРАТЕШКЕ АВИЈАЦИЈЕ РФ ГЕНЕРАЛ АНАТОЛИЈ ЖИХАРЈОВ ОБЕЋАО ПУТИНУ

  • Нови стратешки бомбардер имаће велику борбену моћ, биће невидљив за противника и у стању да избегава савремену противваздушну одбрану
  • Снаге Стратешке авијације Русије, у чији састав улази 37. ваздухопловна армија Врховне команде, имају 32 бомбардера Ту-95МС6, 31 Ту-95МС16 и 13 бомбардера Ту-160. Они су у стању да одједном понесу више од 850 крилатих ракета великог домета

         РУСКО ратно ваздухопловство дуго чекани нови стратешки бомбардер ПАК ДА добити осетно раније него што се првобитно рачунало -  саопштио је командант Стратешке авијације РФ Анатолиј Жихарјов.

         Он је нешто раније изјавио да овај перспективни авион може да „буде у служби” тек 2025. године. Међутим, у јулу ове године вршилац дужности заменика команданта ратног ваздухопловства РФ генерал-мајор Александар Чејњајев је изјавио да ће перспективни авијациони комплекс Стратешке авијације (ПАК ДА) бити предат армији пет година раније него што је планирано.

         Касније је и сам Жихарјов потврдио ову информацију. А сада, говорећи у Кремљу, за време сусрета председника РФ Владимира Путина са високим официрима, Жихарјов је истакао да армија може „у ближој будућности»” добити авионе ПАК ДА. Међутим,  није прецизирао конкретан датум.

         Нови бомбардер, истакао је командант авијације, има велику борбену моћ, невидљив је за противника и у стању је да избегава савремену противваздушну одбрану.  

         ПАК ДА  ће бити опремљен најновијим комплексом за радиоелектронску борбу и прецизним средствима за уништење противника. Сва уграђена техника је ефикаснија од истих система у противничким армијама.

         Тренутно се, каже Жихарјов, пројектује нови тим тренажера за пилоте, као и тренажер на којем ће се увежбавати пуњење горива у ваздуху. Неки од њих су се већ појавили у јединицама Стратешке авијације.

         Министар одбране Руске Федерације Анатолиј Сердјуков саопштио је да је премијер Дмитриј Медведев донео одлуку о оснивању нове савремене фабрике на територији Казанског производног удружења «Горбунов». Очекује се да ће се тамо производити Ан-70, а у перспективи и ПАК ДА.

         Снаге Стратешке авијације Русије, у чији састав улази 37. ваздухопловна армија Врховне команде, имају 32 бомбардера Ту-95МС6, 31 Ту-95МС16 и 13 бомбардера Ту-160.

         Они су у стању да одједном понесу више од 850 крилатих ракета великог домета.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари