Русија спрема производњу две апсолутно нове балистичке ракете

Командант руских Ракетних стратешких јединица објавио:

Топољ-М

* Генерал Сергеј Каракајев: Већ је донета одлука о производњи балистичке ракете од 100 тона на течно гориво која ће имати повишене могућности пробијања перспективне противракетне одбране САД

* Ова ракета биће инсталирана у шахтама, а намењено јој је да замени целом свету познату тешку балистичку ракету Р-36М2 „Војвода“ која је на Западу познатија под именом „Сатана“

* Посед такве моћне балистичке ракете, омогућиће нам и стварање стратешког неатомског високотачног оружја са фактички глобалним дометом. То је следећи потез уколико САД не одустану од сопственог програма производње таквих ракетних система», подвукао је Каракајев

* Настављамо рад и на производњи нове балистичке ракете на тврдо гориво која ће заменити ракете типа `јарс` и `топољ`, а за њену конструкцију су искоришћена искуства из производње и функционисања ракета `јарс`. Та ракета ће нашој армији бити на располагању већ 2015- године. Производиће се и стационарна и мобилна верзија

          ПАРИРАЈУЋИ  претњи коју ће по њену безбедност и офанзивни стратешки војни потенцијал представљати амерички противракетни штит у Европи – Русија је потегла два своја ракетна адута.

          Командант њених Ракетних стратешких јединица, генерал Сергеј Каракајев, објавио је да ће Русија произвести `две апсолутно нове међуконтиненталне балистичке ракете које ће – заједно са већ постојећим („топољ-М“, „јарс“ и „булава“) - `бити гаранција против сваког могућег ракетног напада`.

          Веће изненађење за Американце и НАТО биће балистичка ракета од 100 тона на течно гориво која ће, како је нагласио Каракајев, имати `повишене могућности пробијања перспективне противракетне одбране САД`. Он је открио још само толико да је одлука о припремама за њену производњу `већ донета`.

Сергеј Каракајев

          Ова ракета биће инсталирана у шахтама, а намењено јој је да замени целом свету познату тешку балистичку ракету Р-36М2 „Војвода“ која је на Западу познатија под именом „Сатана“.

          Каракајев је објаснио да је у руском војно-државном врху процењено да постојеће балистичке ракете можда неће бити довољне против америчке ЕвроПРО и да је потребно имати на располагању енергетски моћнију ракету која ће `обезбедити знатно разноврсније и ефектније начине супротстављања глобалној противракетној одбрани, чак и космичком ешелону ударних војних средстава`.

          «Посед такве моћне балистичке ракете, омогућиће нам и стварање стратешког неатомског високотачног оружја       са фактички глобалним дометом. То је следећи потез уколико САД не одустану од сопственог програма производње таквих ракетних система», подвукао је Каракајев.

          Генерал Каракајев је указао да ће нова балистичка ракета бити много бржа у почетној фази лета , у фази стартног убрзавања, и да ће бити у стању да још тада маневрише, што ће је учинити неухватљивом за противничке антиракете. А за други руски ракетни адут је рекао:

Јарс

          «Настављамо рад на производњи нове балистичке ракете на тврдо гориво која ће заменити ракете типа `јарс` и `топољ`, за њену конструкцију су искоришћена искуства из производње и функционисања ракета `јарс`. Та ракета ће нашој армији бити на располагању већ 2015- године. Производиће се и стационарна и мобилна верзија.

          Командант руских Ракетних стратешких јединица обратио се, према очекивањима, и Пентагону, рекавши: „Русија није против тога да САД  имају противракетну одбрану, али је против ПРО  која је очито уперена против ње и која смањује наш потенцијал нуклеарног одбраћања.

Каракајев је истовремено указао и да последње модификације ракета `јарс`, `топољ` и `булава` већ имају `максимално кратко убрзање` и да су у стању да `енергично маневришу и по висини и по правцу лета`, што туђе антиракете лишава могућности да их на некој тачки пресретну.

          Он је истакао да јединице под његовом командом тренутно  располажу са 350 ракетних лансирних рампи, односно 86 за ракете `јарс` и `топољ`. Додао је да ће ракете `стилет` остати у употреби до 2017, а `топољ` - до 2019. године.

          Према његовим речима, москва планира да њена армија до 2021. године има 98 одсто ракета нових типова.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари