Поморска балистичка ракета „булава“ већ на подморницама, „стилет“ против ПРО

ДВА ЗНАЧАЈНА УСПЕХА

РУСКИХ РАКЕТНИХ СТРАТЕШКИХ СНАГА

  • Шеф руске државе Дмитриј Медведев објавио да поморске ракете „булава“ улазе у наоружање националне армије и наредних година ће бити најубојитији сегмент руске нуклеарне тријаде
  • На ракетама типа РС18 „стилет“ сада се испитује нова борбена опрема за савладавање противрекетне одбране
  • У 2012. години се планира још 11 лансирања, од којих ће четири бити због продужења рокова експлоатације, а седам у функцији даљег усавршавања борбене опреме ових стратешких ракета да би поуздано могле да савлађују системе противракетне одбране

        РУСИЈА  је успешно завршила тестирања поморске балистичке ракете „булава“ и она се предаје на коришћење армији да је укључи у наоружање - изјавио председник РФ Дмитриј Медведев.

        „Наша индустрија је доказала да може да гради нове савремене високоефикасне врсте стратешког наоружања. Један од њих је и комплекс „буалва“ који је сада, после дугог испитивања, повећао моћ и могућности наших Оружаних снага“ - рекао је Медведев на сусрету са вишим официрима које је поставио на нове дужности и унапредио у вишее чинове и специјална звања.

        Атомска подморница „Јуриј Долгоруки“ је 23. децембра успешно извршила гађање са два плотуна ракете „булава“. Потврдило се: да војници воле да успехе ставе „испод новогодишње јелке“.

        „Булава“ је прошла осамнаест тестирања (не рачунајући први који се занемарује).  Само шест је било неуспешно. Овај показатељ се сматра добрим за ракетни систем који гради од нуле у условима „прелазне економије“ (као и „прелазног“ финансирања).

        Прва совјетска тврдотаљена поморска ракета Р-39 испитивана је дуго и мукотрпно: од седамнаест фиксних лансирања неуспешно је било више од пола. Први успешан старт је био шести по реду покушај („булава“ је прву грешку имала тек при трећем лансирању).

        Од Совјетског Савеза нова Русија је наследила невиђену разнородност стратешких ракетних комплекса: седам надземног базирања (уколико узмемо у обзир разне модификације, онда и више) и седам поморског. Сваки од њих је имао своју производну кооперацију (посебно повезану са Украјином).

        Одржавати сав тај „зверињак“ из времена сутона развијеног социјализма, демократска Москва више није могла. 

        Упркос свему, излазак „булава“ на стратешке „нишанске позиције“ за Русију је епохални догађај. Јер, увела је у употребу оно што ће кроз неко време постати савремени ослонац стратешке нуклеарне тријаде – док се не обнови њена копнена компонента.

        Руска ракетна армија за стратешке намене већ је добила прве „Јарсе“. За крај ове деценије обећана јој је ракета коју ће покретати течно гориво. Дотад, до момента обнове  Ракетне армије за стратешке намене, „булава“ ће бити крајње важна компонента руског нуклеарног одвраћања.

Ракетна армија за стратешке намене успешно је лансирала интерконтиненталну балистичку ракету РС 18 „Стилет“ са космодрома „Бајконур“, саопштио је званични представник тог рода руских Оружаних снага пуковник Вадим Коваљ.

        Циљ лансирања је био: потврда стабилности летно-техничких карактеристика ракета те класе у периоду продужетка на 32 године рока експолоатације и оцена могућег продужетка рока експлоатације до 33 године - рекао је он.

        Коваљ је додао да је лансирана ракета произведена још 1978. године и да се од 1979. до 2009. године налазила на борбеном дежурству у Татишевској, а потом и на Козељској ракетној јединици, након чега је избачена из борбеног састава.

        Како је објаснио извор из војно-индустријског комплекса на ракетмама типа РС18 сада се испитује нова борбена опрема за савладавање противрекетне одбране.

        Нешто раније је командант Ракетне армије за стратешке намене, генерал потпуковник Сергеј Каракајев, саопштио да је у школској 2011. години (од 1. децембра 2010. до 1 децембра 2011. године) Руска армија за стратешке намене ласирала четири интерконтиненталне балистичке ракете, а таквих је лансирања у 2011. години требало да буде пет. Сва су извршена с циљем експерименталне разраде новог борбеног опремања стратешких ракета.

        У 2012. години се планира још 11 лансирања, од којих ће четири бити због продужења рокова експлоатације, а седам у функцији даљег усавршавања борбене опреме стратешких ракета да би поуздано могле да савлађују системе противракетне одбране.

        УР-100Н, РС-18А по НАТО класификацији Stiletto („Стилет“) – је совјетска и руска интерконтинентална балистичка ракета копненог базирања уведена 1975. године у наоружање. Тешка је 105,6 хиљада килограма.

        РС-18 „Стилет“, када се напуни и затвори и преда на коришћење армији, практично више не захтева сервисирање све до момента њеног потпуног расходовања. Такве ракете се смештају у заштићене лансирне шахте.

        РС-18 може да гађа објекте противника на удаљености до десет хиљада километара са шест нуклеарних бојевих глава са индивидуалним навођењем на циљ, а моћ сваке од њих износи до 550 килотона. Њихова избачајна снага је 4,35 тоне.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари