Конкурисаће америчким Reaper и бити у стању да ракетирају циљеве на земљи

Руско министарство одбране утврдило карактеристике будуће ударне беспилотне летелице

Макета МиГ-овог извиђачког и ударног беспилотног летећег апарата «Скат»

* Руску ударну беспилотну летелицу спремна је да гради војна фирма «Сокол» из Казања

* У прес служби МиГ-а су саопштили да не раде на ударним беспилотним авионима. Други авио-гигант могао би се наћи у игри, али жели – само на сигурно

* Министарство одбране РФ већ је утврдило `карактеристике ударног летећег апарата` и технички задатак његове израде. Основно је: будуће руске ударне беспилотне летелице мораће да буду способне не само обављају извиђања терена већ и да ракетирају циљеве на земљи

* Америчка беспилотна извиђачко-ударна тврђава - Reaper - у стању да лети више од 7 хиљада км и да носи до 14 ракета «ваздух-земља» Hellfire – сасвим је могуће да ће се управо такве карактеристике захтевати од руских конструктора

           РУСКО Министарство одбране одлучило је да своје јединице снабде и тешким ударним беспилотним летелицама које би биле конкурентне америчким.

           До сада је Минисарство одбране наручивало беспилотне летелице мале и средње класе које су биле намењене за извиђања. Једини пројекат тешке ударне беспилотне летелице - «Скат», који је пројектовао МиГ – био је приказан у виду макете на авиосалону МАКС 2007. године, али даље није усавршаван.

           Низ руских компанија су израдиле пројекте ударних беспилотних апарата, али без `техничког задатка` Министарства одбране тај рад није имао смисла.

           Министарство је већ утврдило `карактеристике ударног летећег апарата` и технички задатак његове израде. Основно је: будуће руске ударне беспилотне летелице мораће да буду способне не само обављају извиђања терена већ и да ракетирају циљеве на земљи.

           — Добили смо од Минисарства одбране технички задатак за нову беспилотну летелицу. Апарат ће бити изграћен на основу модулне конструкције. Његова монтажа ће увек бити могућа у зависности од постављеног задатка – различитих врста извиђања, фото и видео снимања, опсервације објеката и патролирања. Биће у стању и да носи наоружање — изјавио је менаџер компаније «Транзас» која се бави израдом електронских система, система управљања и навигације.

           Руску ударну беспилотну летелицу спремна је да гради војна фирма «Сокол» из Казања.

           У прес служби МиГ-а су саопштили да не раде на ударним беспилотним авионима. Други авио-гигант могао би се наћи у игри, али жели – само на сигурно.

           — Могли бисмо да пројектујемо беспилотни летећи апарат, за то поседујемо све ресурсе. Међутим, без јасног става поручиоца, такав посао је, једноставно, економски неоправдан – изјавио је сарадник компаније «Сухој».   

Владимир Путин и Александар Зељин

           Командант ратног ваздухопловства Русије Александар Зељин је изјавио да ће беспилотни летећи апарати бити предати војсци до 2020. године. Експерти сматрају да ће први апарати бити готови већ 2016. године, а затим ће почети испитивања.

           Пројектанти скривају техничке карактеристике нове беспилотне летелице, позивајући се на војну тајну. Зато је главни уредник интернет портала UAV.ru Денис Федутинов испричао да ће Русија своју ударну беспилотну летелицу, највереоватније, правити у две верзије: прва – са масом од 800 до 1000 кг, а друга - од 4,5 до 5 тона.

           — Овде се ради о апаратима за лет на средњим висинама са могућношћу да дуго лете. Поред извиђачких и осматрачких операција, користиће се у ратним условима и за наношење ватрених удара – објаснио је он.  

           Федутинов је подсетио на историјат појаве америчких беспилотних летелица сличне класе.

           Predator се у почетку производио као извиђачки апарат, али је у последњим верзијама наоружан двема противракетама. Тежа верзија — Reaper — произведена је као ударни апарат који је у стању да носи већу количину и номенклатуру наоружања.

           Predator развија максималну брзину од 217 км/ч, максимална удаљеност летења износи 740 км, а максимална висина узлета је већа од 18 хиљада м. У летачком режиму машина може да буде до 20 часова и да понесе 1360 кг терета.

           Reaper је у стању да лети више од 7 хиљада км и да носи до 14 ракета «ваздух-земља» Hellfire. Управо ће се таквим карактеристикама руководити руски конструктори, сматрају експерти.

           Како каже Федутинов, главна предност беспилотних летелица у поређењу са тактичким ракетама – јесте могућност да брзо реагују на промењиве услове.

           — Када се лансира ракета, више није могуће да се оперативно мења трајекторија њеног лета - у случају да се промене околности. Када беспилотни авион крене на циљ, он може да обави извиђање, па и додатно извиђање, а потом да још и прецизно нанесе ракетни удар. Такви апарати су ефикасни за уништавање непријатељске живе силе, посебно када се крећу у локалу и тешким рељефом. Осим ракета у стању су да носе бомбе, да неутралишу живу силу, већ и технику и скривене објекте – рекао је он.

           И  Русија ће, као и Американци и Израелци, морати да - осим самој производњи беспилотних летелица - велику пажњу  посвети обуци њихових `оператера`.

           — За време тестирања израелских беспилотних летелица на полигону у Коломни изгубљено је мање од пет машина. Генерали су пожелели да се поиграју са џојситцима, иако је једна од предности ових апарата способност да дејствују у потпуно аутоматизованом режиму – открио је новинарима саговорник из руског војно-индустријског комплекса.

 


Слични садржаји

Коментари