Искандери-М добијају већи домет и специјалну нуклеарну бојеву главу

РУСИЈА УЛАЗИ У ХИТНУ МОДЕРНИЗАЦИЈУ СВОГ ОДГОВОРА

НА АМЕРИЧКУ ПРОТИВРАКЕТНУ ОДБРАНУ У ЕВРОПИ

  • Искандер-М је наоружан са две ракете које су у стању да униште циљеве на удаљеностима до 500 км. Уз коришћење крилатих ракета, домет се повећава на 2 хиљаде километара. У задатке комплекса Искандер-М улази уништавање непријатељских ракетних система, командних места и центара везе, артиљеријских положаја и авиације на аеродромима
  • Председник друштвеног савета при Министарству одбране РФ, главни уредник листа „Национална одбрана“, Игор Коротченко: Биће побољшане тактичко-техничке карактеристике Искандера-М да би могао да користи све типове ракета: како класичних оперативних тако и крилатих. Ракете ће вероватно бити опремљене специјалном нуклеарном бојевом главом 
  • Уколико напусти споразум о ракетама малог и средњег домета, Русија ће моћи и да даље повећава домет ракета Искандера-М

        РУСКА влада је одлучила да највећом реалном брзином модернизује свој чувени ракетни комплекс Искандер-М. Да не жали новац на побољшавање једног од најуспешнијих пројеката свог војно-индустријског комплекса.

        Модернизација ће бити изведена у оквиру Федералног програма за наменски развој одбрамбеног комплекса до 2020. године, а 17 предузећа ће учествовати у пројектовању побољшања на „искандерима“ и за то добити 24 милијарде рубаља. Саме фабрике ће за исту намену издвојити 16 милијарди рубаља.  

        Овакав план је у јавност изнео председник владе Русије Дмитриј Медведев на саветовању посвећеном модернизацији Искандера-М које је одржано у Конструкторском бироу за машиноградњу у Коломни. Ово предузеће ће бити главно у изради нових Искандера.

        - Искандер-М је, нама сумње, један од најефикаснијих система у својој класи. Сматрамо да он нема конкурента и да својим квалитетима превазилази све сличне иностране системе. Зато треба да постане основа ракетних јединица копнених снага - истакао је Дмитриј Медведев на овом саветовању.

        Премијер није случајно одржаво састанак посвећен овом ракетном систему. Искандер-М је кључни аргумент Русије у међународним споровима око америчке противракетне одбране у Европи.

        Искандер-М је наоружан са две ракете. Оне су у стању да униште циљеве на удаљеностима до 500 км. Уз коришћење крилатих ракета, домет се повећава на 2 хиљаде километара. У задатке комплекса Искандер-М улази уништавање непријатељских ракетних система, командних места и центара везе, артиљеријских положаја и авиације на аеродромима.

        Пре почетка саветовања, Медведев је - у пратњи потпредседника владе задуженог за војно-индустријски комплекс Дмитрија Рогозина, министра одбране Анатолија Сердјукова и начелника генералштаба Николаја Макараова - обишао тајни производни погон где се монтирају Искандери.

        Представницима штампе приступ није дозвљен.

        Председник друштвеног савета при Министарству одбране РФ, главни уредник листа „Национална одбрана“ Игор Коротченко објаснио је у чему је суштина модернизације Искандера.

        - Треба побољшати све тактичко-техничке карактеристике Искандера-М да би могао да користи све типове ракета: како класичних оперативних тако и крилатих - изјавио је Коротченко.

        Оба типа ракета лете непредвидљивом трајекторијом. Крилате ракете погађају циљ летећи на изузетно малим висинама од 10 до 15 м, прилагођавајући се рељефу. Ове  карактеристике им омогућују да избегну противракетну одбрану.

        - Ракета ће вероватно бити опремљена специјалном нуклеарном бојевом главом - додаје експерт.

        - Уколико Русија напусти споразум о ракетама мале и средње удаљености, онда ћемо моћи и да повећамо домет ракета Искандера-М.

        Овај стручњак је додао да је првобитни задатак - на време модернизовати Искандере, ако је могуће пре него што САД изграде свој систем противракетне одбране.

        - На мартовском Колегијуму Министарства одбране, док је био председник, Медведев је у опроштајном говору изнео тезу да не треба чекати 2017. годину када ће бити опипљива претња Американаца противракетном одбраном, већ да се треба сада припремити - цитира речи Медведева Игор Коротченко.

        Као одговор на амерички систем противракетне одбране, сматра овај експерт, Русија може инсталирати модернизоване ракетне комплексе Искандер-М у Калињинградској области и у Краснодарском крају. Према Турској и америчким базама у југоисточној Европи и на Блиском Истоку.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари