И Русија ће наредних година убрзано градити носаче авиона

МОСКВА ДАЈЕ ПРЕДНОСТ ОВИМ „ПЛОВЕЋИМ ВОЈНИМ БАЗАМА“ НАД КЛАСИЧНИМ КОПНЕНИМ

        РУСКА армија ће наредних година градити носаче авиона и дати им одређену предност пред класичним војним базама.

        Носачи авиона могу да буду замена за војне базе, поготово у  нестабилним ситуацијама у свету и условима њиховог узимања у закуп - изјавио је вд начелника морнаричке авијације команде руске Ратне морнарице, генерал-мајор Игор Кожин.

        Кожин је херој Русије, а ова тема је постала актуелна због тешкоћа са продужавањем рокова закупа војних база РФ у Таџикистану и Киргизији, као и са арендом земљишта за радарску станицу у азербејџанском месту Габал.

        „Далеко је ефектније имати пловећи аеродром који може да дође до Африке, Америке свуда где је то потребно, него да имате систем база у условима данашње нестабилне ситуације. Таква база може данас да буде база, а сутра више и не мора“ - рекао је Кожин у интервјуу радију „Ехо Москве“.

        Генерал сматра да је главна офанзивна снага савремених оружаних снага данас „ваздушно-офанзивна компонента“.

        „Американци су већ испланирали развој својих носача авиона до 2050, тако да ће до 2030. имати 10-11 атомских носача авиона који ће извршавати задатке ван територије САД“ - објаснио је Кожин.

        У оквиру реформисања армије, Ратна морнарица РФ, предала је своје авионе са носачима ракета под јединствену команду Стратешке авијације Војно-ваздухопловних снага РФ.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари