Око Русије и Белорусије десет нових НАТО-аеродрома

ЗАСЕДАО ЗАЈЕДНИЧКИ КОЛЕГИЈУМ МИНИСТАРСТАВА ОДБРАНЕ ДВЕ ЗЕМЉЕ 

Јуриј Жадобин

  • У последње време у близини Белорусије и Русије појавило десет војних аеродрома, четири луке предвиђене за размештање НАТО војске. На територији Пољске у најскорије време биће лоцирана авиација САД, док се систем противракетне одбране поставља у близини белоруске границе
  • Две земље кориговале ставове о низу питања која се тичу формирања „регионалне групе“ од армија Белорусије и Русије и „јединственог регионалног система противваздушне одбране две земље“
  • Одобрен састав органа војне управе, тачке управљања групама, групацијама и јединицама које припадају јединственом регионалном систему ПВО

        БЕЛОРУСИЈУ веома брине војна активност НАТО поред граница републике - изјавио је министар одбране Белорусије Јуриј Жадобин после заседања заједничког колегијума министарстава одбране Белорусије и Русије.  

        „Ситуација у свету и региону се тако развија да питањима безбедности треба посветити највећу пажњу. Повећане су туђе војне припремне активност у близини наших граница“ - рекао је Жадобин.

        Он је објаснио да се у последње време у зони одговорности Белорусије и Русије појавило десет војних аеродрома, четири луке предвиђене за размештање НАТО војске. На територији Пољске у најскорије време биће лоцирана авиација САД, док се систем противракетне одбране поставља у близини белоруске границе.

        Жадобин је нагласио да Белорусија у таквим околностима има интерес да прошири и ојача војну сарадњу са Русијом. Истакао је да Минск и Москва редовно одржавају заједничке маневре.

        Недавно је на територији Белорусије одржана вежба са бојевим гађањем снага за специјалне операције Белорусије и ваздушно-десантних јединица Русије.

        У септембру 2012. године на територији Белорусије одржаће се маневри „Запад-2012“ у којима ће учествовати армије Белорусије и Русије.

        Како је рекао министар одбране Белорусије, током заједничког колегијума, две земље су „кориговале ставове о низу питања која се тичу формирања „регионалне групе“ од армија Белорусије и Русије и „јединственог регионалног система противваздушне одбране две земље“.

        Учесници састанка су одобрили састав органа војне управе, тачке управљања групама, групацијама и јединицама које припадају јединственом регионалном систему ПВО.

        У Минску је, на истом састанку, усаглашена кандидатура команданта јединственог регионалног система ПВО Белорусије и Русије, чије име министар није саопштио.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари