Исламабад прави ракету за 4000 километара?

Пакистан на индијску балистичку ракету „Агни-5“ одговорио лансирањем побољшане верзије «Шахин-1А»

* У Њу Делхују мирно примили лансирање иако је јасно да потенцијални циљеви могу бити само индијски војни и стратешки цивилни објекти

         ПАКИСТАН је успешно тестирао побољшану верзију балистичке ракете средњег домета «Шахин-1А» («Хатф-4»).

         Међутим, ову вест су веома мирно примили у Њу Делхују, иако је јасно да потенцијални циљеви могу бити само индијски војни и стратешки цивилни објекти.

         О мирноћи Индије говори и чињеница да пакистанско ланисрање уопште није укључено у дневни ред консултативног месечног заседања о питањима безбедности уз учешће министра одбране земље, Аракапарамбила Куриани Ентонија, и команданата сва три вида војске. Индијски војни врх, очито, сматра да је наоружавање сопствене армије далеко важније од тога колико је повећан домет пакистанских ракета.

         За разлику од Индијаца који су прошле недеље лансирали бојеву  балистичку ракету «Агни-5», Исламабад није одредио радијус дејства «Шахин-1А». Само се ограничио изјавом да значајно премашује радијус «Шахин-1».

         — За «достојан одговор Делхију», Исламабад је морао лансирати не експериментални образац, већ стварну ракету. Овако је из пропагандних разлога гласно својим научницима честитао успех – оценио је један од руководилаца индијског Националног института за истраживања Раџарам Нагап.

         Експерти сматрају да је нова пакистанска ракета у стању да ефикасно погађа циљеве на растојању већем од 750 км. Најсмелије оцене говоре да је радијус дејства «Шахин-1А» чак 2,5 хиљаде км, односно да «покрива» већи део Индије.

         Има индиција да Пакистан ради на оружју које ће бити у стању да понесе бојеву главу и до циља удаљеног 4 хиљаде километара.

         — Битно је да лансирања ракета не доводе до заоштравања билатералних односа – оценио је стручњак индијског Института за стратешка и одбрамбена истраживања Мехта Бишт.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари