Пред хапшењем игуман манастира Ватопед

ГРЧКУ ПОТРЕСА И КРАЈЊЕ РЕТКА И НЕОБИЧНА АФЕРА

Игуман Јефрем 

  • Игуман Јефрем је главни актер афере „Вистонида“ која потреса од 2008. грчку политичку сцену, бројни политичари су смењени или поднели оставку, вредност манипулације превазилази сто милиона евра
  • Афера је добила назив „Вистонида“, по језеру у префектури Ксанти, за које је манастир тврдио да га је добио на дар од византијских царева пре хиљаду година. Држава није те аспирације признавала
  • „Власништво“ над језером манастира игуман је мењао за некретнине у Атини и у Олимпијском селу и одмах неке продавао за високе цене

        АТИНА,  (ФоНет) - Грчке власти издале налог за хапшење игумана светогорског манастира Ватопед, Јефрема. Није саопштено да ли ће он бити одмах ухапшен, пре Божића који Грчка слави 25. децембра а Света Гора 7. јануара, или ће му се допустити да за празник буде у манастиру.

        Саопштено је да постоји опасност да он почини „нова кажњива дела“.

        Игуман се уз велику кауцију од недавно налази, након кратког хапшења, на слободи, уз обавезу редовног јављања полицији.

        Игуман Јефрем је главни актер афере „Вистонида“ која потреса од 2008. грчку политичку сцену, бројни политичари су смењени или поднели оставку, вредност манипулације превазилази сто милиона евра.

        Афера је добила назив „Вистонида“, по језеру у префектури Ксанти, за које је манастир тврдио да га је добио на дар од византијских царева пре хиљаду година. Држава није те аспирације признавала.

        „Власништво“ над језером манастира игуман је мењао за некретнине у Атини и у Олимпијском селу и одмах неке продавао за високе цене.

        У парламенту је речено да је манастир „продао ваздух“ а добио конкретне објекте. Банковни рачуни манастира дуго су били од државе блокирани. У Атини се сматра да је игуман Јефрем, пореклом са Кипра, поткупљивао политичаре и медије да би га заштитили и да је то главни узрок одуговлачења и разјашњењу случаја.

        Цариградски патријарх Вароломеј, под чијом је јурисдикцијом Атос, на неко време суспендовао је игумана, касније је ту меру укинуо, док државни органи не разјасне случај остаје на дужности. Ово није наишло на одобравање, црквене инстанце су имале такође бројне доказе о игуману, достављене од полиције и грчког тужилаштва.

        Грчка полиција има право хапшења и на Светој Гори, иако монашка „република“ има аутономију.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари