Атос одбио да прими Ципраса, Дохијариос истакао црне заставе и транспарент „Против антихриста“

АТИНСКИ ЛИСТ „КАТИМЕРИНИ“: ЗА ОДЛУКУ ГЛАСАЛИ И СРПСКИ, БУГАРСКИ

И РУСКИ МОНАСИ

Грчки манастир Дохиариос

  • Света Гора грчком премијеру поручила да може доћи само као „обични ходочасник“
  • Монаси Свете Горе објавили да не могу да приме премијера који је „прогласио да је атеиста“ и који доноси законе и спроводи политику која „погађа Православље“
  • Ципрасова влада „отворила фронтове с црквом“ којој се од самог почетка његовог мандата није свидео јер су и премијер и посланици његове коалиције „Сириза“ одбили да се закуну на Јеванђељу и пред Богом што је уобичајена форма у Грчкој    

        АДМИНИСТРАЦИЈА Свете Горе је одбила да у званичну посету прими премијера Грчке Алексиса Ципраса који је у среду тамо требало да разговара с руководством Свете Горе, посети манастире и састане се са Васељенским патријархом Вартоломејом, пише данас конзервативни атински лист „Катимерини“ и помиње да су у доношењу те одлуке учествовали и српски монаси.

        „Света заједница“ - врховно управно тело Свете Горе - на бурном састанку одлучила је у понедељак да не прими Ципраса у званичну посету, и да му не укаже протоколом предвиђене почасти као премијеру, већ му је поручила да на Атос може доћи само као „приватно лице“, као обичан ходочасник, пише лист.

        Разлог за ту одлуку је мишљење монаха Свете Горе да не могу примити премијера који је „прогласио да је атеиста“ и који доноси законе и спроводи политику која „погађа Православље“.

        Међутим, пре две године, августа 2014, Ципрас је на Светој Гори био топло прихваћен, тада као вођа опозиције, и без посебних почасти, те је чак затражио и добио благослов монаха.

        Од тада се много шта променило, пише „Катимерини“ и наводи да је Ципрасова влада „отворила фронтове с црквом“ којој се од самог почетка његовог мандата није свидео јер су и премијер и посланици његове коалиције „Сириза“ одбили да се закуну на Јеванђељу и пред Богом што је уобичајена форма у Грчкој.

Алексис Ципрас

        С друге стране, Ципрасови посланици су Свету Гору ослободили пореза за некретнине ван Атоса, али то није одобровољило свештенство.

        Влада је очито знала каква ће бити одлука Управе Свете Горе, те је неколико сати пре њене одлуке неформално обавестила медије да је Ципрасова посета „одложена због обима посла“, износи данас „Катимерини“.

        Међутим, црквени сајт је на то убрзо објавио да је „посету премијера отказала сама Света Гора, те до тога није дошло због обима његовог програма како се говори“.

        Уз то су у једном манастиру на Атосу - Манастиру Дохијариос - поводом посете Ципраса окачене црне заставе и транспаренти „Против антихриста“.

        Црквени извори грчког листа коментаришу да су то „невиђене ствари за Свету Гору“, без преседана у њеној историји, и да забрана премијеру да уђе на део грчке територије, на Свету Гору, не само што је несхватљива и правно неодржива, већ представља и „свету непристојност“, без обзира на политичке ставове.

        „Катимерини“ наводи да су међу представницима манастира који су се успротивили посети Ципраса петнаест од укупно двадесет на Светој Гори, „била и три у којима су монаси руског, српског и бугарског порекла“.

        „Мирнији и пажљивији посматрачи светогорских прилика сматрају да је став Свете заједнице последица атмосфере конзервативизма, понекад с карактеристикама православног фундаментализма који нагло осваја терен на Светој Гори“, закључује атински лист.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари