Михајловић: Преко гасовода Ниш-Димитровград добијаћемо гас из Азербејџана

„СРБИЈА ЋЕ ИМАТИ ПРОБЛЕРМА СА СТРУЈОМ И УГЉЕМ ЈЕР ЕПС „НЕКЕ СТВАРИ НИЈЕ УРАДИО НА ВРЕМЕ“

* За ТВ Прва рекла: „Покушаћемо и да се повежемо и са терминалом за течни нафтни гас /ЛНГ/ на Крку, као и са терминалом који ће се градити у Албанији

__________________________________________________________

       СРБИЈА има спремне кризне планове за зиму како би било довољно енергената и за привреду и за грађане, изјавила је министар рударства и енергетике Зорана Михајловић.

       Истакла је да је важно то што Србија идуће године завршава и гасовод Ниш-Димитровград, преко којег ће добијати гас из Азербејџана, и што ће радити на томе да се повеже са Северном Македонијом и БиХ.

       "Покушаћемо и да се повежемо и са терминалом за течни нафтни гас /ЛНГ/ на Крку, као и са терминалом који ће се градити у Албанији", рекла је Михајловићева за телевизију Прва.

       Она је указала да је обезбеђено снабдевање гасом из уговора са "Гаспромом" и из складишта у Мађарској, те да у случају поремећаја у снабдевању Србија може да рачуна и на гас из складишта у Банатском Двору, гдје постоје залихе за 50 дана просечне потрошње, а у руском делу складишта за још 29 дана.

       Михајловићева је указала да ће бити проблема са електричном енергијом и угљем, којих нема довољно зато што, како је навела, неке ствари у "Електропривреди Србије" нису урађене на време.

       "Увоз струје је преко лета био између 4,5 и 12 до 13 одсто и сигурно ћемо је још увозити и током зиме због веће потрошње, баш као и угаљ", навела је Михајловићева.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари