Вашингтон почиње да удара и на своје вазале: НАТО-Америка прети ратом НАТО-Турској

ВОЈНИ РУБИКОН НЕ МОРА ДА БУДЕ ПРЕЂЕН, АЛИ ВЕРБАЛНО-ПСИХОЛОШКИ ВЕЋ ЈЕСТЕ

* Државни секретар САД Мајк Помпео изјавио је да је Доналд Трамп „спреман и за ратна дејства против Турске, ако то буде неопходно. Додуше, одмах је додао да председник Сједињених Држава „предност даје миру а не рату“ ,али и поновио упозорење Турској: „Ако војна дејства постану неопходна – знајте да је председник Трампа потпуно спреман да их нареди“

* ФАКТИ: Остаје да се види да ли ће Ердоган ово прогутати. Могуће је да ће га ово `шамарање`, чак и ако се не успротиви и одлучи да у Сирији ризикује, додатно приближити Русији и Владимиру Путину са којим се среће у Сочију. Ердоган није ни Мило Ђукановић, ни Колинда Грабар-Китаровић, ни Бојко Борисов, па натовци себе ускоро можда више неће препосзнавати ни у сопственом огледалу

_________________________________________________________________________

        У НАТО пакту не само да се више не зна ко је главни, а ко слуша и „воду носи“.

        Дошло је већ дотле да једна НАТО-земља прети другој НАТО-земљи ратом.

        Државни секретар САД Мајк Помпео изјавио је да је амерички председник, Доналд Трамп, „спреман и за ратна дејства против Турске, ако то буде неопходно“.

        Додуше, одмах је додао да председник Сједињених Држава „предност даје миру а не рату“.

Једна од турских војних колона у Сирији

        Помпео је у наставку упозорио Турске: „Ако војна дејства постану неопходна – знајте да је председник Трампа потпуно спреман да их нареди“.

        Помпео је избегао да одговори на питање: коју црвену линију Анкара не сме да пређе ако не жели да САД зарате са Турском?

        Рекао је да ће о евентуалном покретању војних операција одлучивати непосредно Трамп.

        Америка никада досад није ратовала против неке државе-чланице западне војне алијансе. Вероватно неће ни сада неће бити пређен тај Рубикон.

        Међутим, вербално-психолошки већ је пређен, макар и у функцији претње подређеној држави-чланици да заузме своје место.

        Турски председник, Реџеп Тајип Ердоган, објавио је 9. октобра да покреће антикурдску операцију „Извор мира“.

        Четири дана касније је министар одбране САД, Марк Еспер, изјавио да ће 1000 америчких војника бити повучено из Сирије – да се не би нашли између Турака и Курда.

        Уследио је хитни одлазак у Анкару Мајка Пенса и Помпеа који су успели да са турским врхом постигну договор о пет дана прекида операције са труске стране и одмицање свих курдских одреда најмање 32 километра од сиријско-турске границе.

        Ово је за Курде значило – полукапитулацију.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари