Столтенбергова помоћница оптужила Русију за ширење дезинформација

ШЕФ КАНЦЕЛАРИЈЕ НАТО У БЕОГРАДУ: СРБИЈА И АЛИЈАНСА МОГУ САРАЂИВАТИ ПОВОДОМ ХИБРИДНИХ ПРЕТЊИ

* Онлајн конференцију “Србија и НАТО – партнерство за будућност” организовао, уз подршку амбасаде Бугарсје, невладин Савет за стратешке политике, чији је шеф Драган Шутановац оценио је да војна неутралност није добра за Србију: „Политика војне неутралности практично значи да Србија нема савезнике“

* ФАКТИ: Помоћница генералног секретара НАТО Бајба Браже, учествујући у раду формално београдског скупа, оптужује Русију да "дезинформацијама и пропагандом" угрожава и Србију. А главни НАТОвац у Београду, италијански генерал Томазо Витале, прелаже Србији заједничко супротстављање хибридним претњама. Фактички: заједничко парирање тобожњем руском "малигном утицају"

       ОДГОВОР на хибридне претње је једна од области у којој би Србија и НАТО могли да унапреде сарадњу, изјавио је шеф НАТО војне канцеларије за везу у Београду Томазо Витале на онлајн конференцији “Србија и НАТО – партнерство за будућност”.

       Помоћница генералног секретара НАТО за јавну дипломатију амбасадорка Баиба Браже указала је на пораст активности са циљем ширења дезинформација и пропаганде у државама чланица НАТО, али и на Западном Балкану, у Србији и другим државама региона.

       „Нарочито током пандемије сведочили смо порасту активности са циљем ширења дезинформација и пропаганде. Те активности су у великом броју случајева долазиле од стране Русије и других спољних актера, са циљем да поткопају наше демократије и да продубе поделе“, истакла је Браже 4. јуна на онлајн конференцији “Србија и НАТО – партнерство за будућност”.

       Шеф НАТО војне канцеларије за везу у Београду Томазо Витале (Томмасо) указао је током догађаја да је одговор на хибридне претње једна од области у којој би Србија и НАТО могли да унапреде сарадњу.

       „Највећи изазов за НАТО у Србији је јавна дипломатија, јер људи нису свесни колико заједно радимо на дневном нивоу. Са друге стране, видимо такође много дезинформација, са циљем да наруше поверење у наш савез као политичко-војну организацију“, навео је Витале.

       НАТО, према његовим речима, на те изазове одговара транспарентношћу.

       Догађај, који је окупио представнике НАТО, Србије и експерте, организовао је у онлајн формату невладин Савет за стратешке политике под покровитељством Амбасаде Бугарске у Србији и НАТО војне канцеларије за везу у Београду.

       Командант КФОР-а на Косову Франко Федеричи је навео у свом обраћању да је та мисија у протекле 22 године помогла стабилизацији Косова како би постало безбедније место.

       Истакао је да мандат КФОР остаје непромењен у складу са Резолуцијом Савета безбедности УН 1244.

       „Посвећени смо томе да останемо на Косову колико год то буде требало, јер је мисија КФОР базирана на условима на терену, а не на фиксном временском оквиру“, навео је Федеричи.

       Председник невладиног Савета за стратешке политике Драган Шутановац оценио је да војна неутралност није добра за Србију.

       „Политика војне неутралности практично значи да Србија нема савезнике, што мислим да није добра ствар, јер држава ове величине никада није остваривала напредак у прошлости, нити је била безбедна на начин на који желимо да буде, уколико нема савезнике поред себе“, рекао је Шутановац.

       Он је истакао да не мисли само на савезнике у сектору безбедности, као што је НАТО, већ и на ЕУ и да има простора за унапређење сарадње у будућности.

       „Србија треба да разуме основну ствар, која се често занемарује, да се у ових петнаест година потпуно променило окружење у ком живимо", рекао је Шутановац и додао:

И ово је плод руских "дезинформација и пропаганде"

       „Практично пре петнаест година само су неке државе биле чланице НАТО, данас осим БиХ практично све суседне земље су чланице НАТО и ми сарађујемо са њима.“

       Браже је додала да је НАТО посвећен грађењу „јаког партнерства са Србијом“.

       „Ових петнаест година су обележила многа достигнућа. Такође су показале да партнерство са НАТО може донети корист Србији и њеним грађанима, као и региону“, истакла је Браже.

       Нагласила је да НАТО у потпуности поштује одлуку Србије о војној неутралности.

       „Ово партнерство се показало као важан алат за поновну изградњу поверења, за међусобно разумевање и изналажење заједничке основе за успостављање и изградњу дијалога“, навела је Браже.

       https://www.slobodnaevropa.org/a/srbija-nato-saradnja-/31290802.html

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари