Столтенберг тражи од ЕУ да не прави војну формацију која ће конкурисати НАТО

ЗАЗИРЕ ОД ПРОЈЕКТА „СТРАТЕШКИ КМПАС ЕУ“ И ПОЈАВЕ ЕВРОПСКИХ СНАГА ЗА БРЗЕ ИНТЕРВЕНЦИЈЕ

* Генерални секретар западне војне алијансе  упозорио кључне фактое у ЕУ да би стварање заједничких оружаних снага Европске уније могло резултирати негативним ефектима у виду слабљења НАТО и довести до нејединства унутар саме Европске уније

____________________________________________________

       ГЕНЕРАЛНИ секретар НАТО Јенс Столтенберг позвао је Европску унију да не прави војне формације које ће бити конкуренција западној војној алијанси.

       Оценио је да то могу постати Европске снаге за брзе интервенције:

        „НАТО годинама позива европске савезнике да повећају своје војне трошкове како бисмо могли да ефикасније дејствујемо. Поздрављам то што су Европљани почели да више улажу, али то не треба да буде изван НАТО и да постане конкуренција алијанси“.

       Столтенберг је истакао да иницијативе за стварање нових оружаних формација треба да се уклопе у шире напоре усмерене на јачање северноатлантске алијансе „ради суочавања са Руском Федерацијом и НР Кином“.

       Жозеп Борел комесар Европске уније за спољну и безбедносну политику најавио је 2. септембра да ће коначна верзија пројекта "Стратешки компас ЕУ" бити готова до октобра-новембра.

       Указао је да ће тај документ бити“ близак доктрини Европске уније и стратешком концепту НАТО“.

       Столтенберг је управо због тога документа упозорио кључне фактое у ЕУ да би стварање заједничких оружаних снага Европске уније могло резултирати негативним ефектима у виду слабљења НАТО и довести до нејединства унутар саме Европске уније.

       Појаснио је да је корен проблема у финансијама, будући да 80 одсто одбрамбених трошкова НАТО отпада на савезнике алијансе који нису у ЕУ.

       Имао је у виду САД, Велику Британију, Исланд, Норвешку, Канаду и Турску, за које је рекао да су кључни играчи у обезбеђивању европске безбедности.

       Европска унија жели заједничке оружане снаге да би била независнија од Сједињених Држава.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари