Столтенберг: НАТО почиње са оперативним војним деловањем космосу

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР АЛИЈАНСЕ НАГЛАСИО: ЗАСАД БЕЗ ПОСТАВЉАЊА ОРУЖЈА НА ОРБИТАМА

* Шефови дипломатија земаља НАТО данас су се бавили и„претњама са стране Русије“ и јачањем позиција и војне моћи Кине.          „Кина ће ускоро имати највећу економију у свету, а већ има други по величини војни буџет. Пекинг се сам приближава НАТО, тиме што појачава своје присуство у Африци, на Арктику и у Европи“ – оценио је Јенс Столтенберг

_____________________________________________________________________________

        НАТО почиње са оперативним војним деловањем  космосу – објавио је Јенс Столтенберг.

        Генерални секретар западне војне алијансе нагласио је да отпочињање „оперативног деловања“ не укључује „постављање оружја на орбитама око Земље“.

        Притом је додатно прецизирао: „Данас смо донели важну одлуку. Договорили смо се да космос мора постати нова сфера за извођење операције. Без оружја у космосу. НАТО је одбрамбена организација“.

        НАТО је ову одлуку донео на самиту својих министара спољних послова. Уследила је, иначе, након што је Пентагон оценио да су САД изгубиле надмоћ над Русијом у космосу, а да Москва наставља да убрзано повећава свој потенцијал у тој области.

        Столтенберг је навео да „космос може бити коришћен за мирне циљеве, али и за агресију“, па наставио:

        „Космос је важан и за нашу политику обуздавања других земаља и за одбрану. Нарочито за прикупљање обавештајних података и за рано откривање лансирања туђих ракета“.

        Споразум између СССР и САД  из 1967-ме забрањује држање у космосу нуклеарног и сваког другог оружја за масовно уништавање. Чак и на Месецу и свим другим небеским телима.

        Тај споразум прецизира и да ни једна држава нема право да својим власништвом прогласи макар и део неког небеског тела.

        Столтенберг је открио да се око Земље кружи око 2 хиљаде вештачких сателита и да половина њих припада државама НАТО пакта.

        Шефови дипломатија земаља НАТО  данас су се бавили „претњама са стране Русије“ и јачањем позиција и војне моћи Кине.

        „Бављење Кином“ и њеним општим успоном прво је такво – релативно отворено – у историји алијансе.

        „Кина ће ускоро имати највећу економију у свету, а већ има други по величини војни буџет. Пекинг се сам приближава НАТО, тиме што појачава своје присуство у Африци, на Арктику и у Европи“ – оценио је Столтенберг.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари