Помпео Макрону: НАТО је најважније партнерство у досадашњој историји

ФРАНЦУСКИ ЛИДЕР УПОЗОРИО И ДА ЗАПАД НЕ СМЕ ОД РУСИЈЕ ПРАВИТИ ВЕЧИТОГ НЕПРИЈАТЕЉА

* Немачка канцеларка Ангела Меркел и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавили су да не деле Макронову тврдњу о „смрти мозга“ западне војне алијансе

* Портпаролка Министарства иностраних послова РФ Марија ЗАХАРОВА: „Макрон је изговорио златне речи које су тачне и изражавају саму суштину“

_________________________________________________________________________

        ЗВАНИЧНИ Вашингтон је – како се и могло очекивати – муњевито одреаговао на тврдњу Емануела Макрона да НАТО „преживљава смрт мозга“.    

        Поводом оцене француског председника да је западна војна алијанса потпуно изгубила своју унутрашњу стратешку кооринацију и да је то „смрт мозга“, Мајк Помпео је рекао да је НАТО „најважније партнерство у досадашњој историји“. И да је то и данас.

        Државни секретар САД додатно је – приликом заједничког обраћања новинарима са шефом немачке дипломатије Хајко Масом, нагласио:

        „Сматрам да је НАТО и надаље важан, екстремно значајан. Можда је најзначајније стратешко партнерство у целој досадашњој историји“.

        Немачка канцеларка Ангела Меркел и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавили су да не деле Макронову тврдњу о „смрти мозга“ западне војне алијансе.

        Ни у Русији нису, наравно, остали равнодушни према макроновој дијагнози „смрт мозга“, а поготово нису превидели указивање француског лидера да је несхватљиво да се Русија на Западу и након распуштања Варшавског уговора сматра „вечним непријатељем“.       

        Портпаролка Министарства иностраних послова РФ Марија Захарова изјавила је:

        „Макрон је изговорио златне речи које су тачне и изражавају саму суштину. Али, како Европа може контролисати своју судбину? У 20. веку су била два светска рата, а у 19-ом – извоз идеологије преко безбројних локалних ратова. Процеси иницирани тачкама Вудро Вилсона развили  ду се у економску, а затим и политичку интеграцију Европе и зауставили су бесконачне европске раздоре, али су довели и до данашње кризе идентитета и развоја“.       

        Председник спољнополитичког комитета Државне Думе Леонид Слуцки оценио је да ће „слепа солидарност са САД сву Европу на крају увести у кому“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари