НАТО за пролеће 2020. спрема Defender Europe – маневре на територији 10 земаља

БЕЛОРУСИЈА  ПРОТЕСТУЈЕ И ПРОТИВ ТИХ МАНЕВАРА И ПРОТИВ АМЕРИЧКИХ ТЕНКОВА У ЛИТВАНИЈИ

* Учествоваће војници из 18 земаља. маневрима ће претходити највеће пребацивање америчких војника и војне технике у Европу током последњих деценија

* Белоруски лидер Александар ЛУКАШЕНКО проручио Вашингтону: „Предузећемо контрамере јер се уз нашу границу, уместо да се формира зона добросуседства, ствара лук нестабилности. Ваших 30 тенкова (у Литванији) смешно је наспрам могућности белоруске армије“

___________________________________________________________________________

        БЕЛОРУСИЈА је објавила да ће због доласка америчких тенкова у суседну Литванију повећати концентрацију својих копнених снага уз границу са том земљом.

        Њен министар одбране Андреј Равков истовремено је саопштио да ће уследити и „адекватне мере“ поводом поводом маневара Defender Europe које НАТО спрема за пролеће 2020-те.

        Додао је да ће званични Минск на дипломатском плану „оштро поставити питање гомилања трупа НАТО у близини западне границе Белорусије“.

        Претходно је белоруски лидер, Александар Лукашенко, проручио Вашингтону да ће његова земља предузети контрамере због пребацивања 30 америчких тенкова у Литванију.

        Притом је нагласио: „Одреаговаћемо јер се уз нашу границу, уместо да се формира зона добросуседства, ствара лук нестабилности. Иначе, 30 тенкова је смешно наспрам могућности белоруске армије“.

        Америчке тенкове је затражио председник Литваније Гитанас Науседа ради „обуздавања Москве“, оценивши да је Русија у стању да за врло кратко време окупира његову земљу.

        Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг поручио је државно-војном врху белорусије да нема разлога да брине јер је западна војна алијанса „одбрамбени савез“.

        Defender Europe се припрема за април-мај 2020-те истовремено на територији десет европских држава.

        У маневрима ће учествовати војници из 18 држава.

        Претходиће им највеће пребацивање у Европу америчких војника и војне технике током последњих деценија.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари