НАТО покушава да из Литваније заплаши Русију „Железним вуком“

ЗАПОЧЕО ВОЈНУ ВЕЖБУ ПОД ТИМ НАЗИВОМ УЗ УЧЕШЋЕ ВОЈНИКА И ОФИЦИРА ИЗ 11 ЗЕМАЉА

* Потрајаће до 18. новембра, а централна тачка вежбе је војни полигон поред литванског града Пабраде

* Председник Литваније Гитанас Науседа одбацио процену америчке Rand Corporation да Русија може заузети његову земљу за 36 сати. Рекао је да би Русији за то биле потребне 2-3 недеље и додао да би то било довољно времена да Литванији „прискоче у помоћ друге чланице НАТО“

______________________________________________________________________

        У ЛИТВАНИЈИ је почела војна вежба НАТО „Железни вук“ у којој учествују војници и официри из 11 земаља чланица западне војне алијансе.

        У вежбу су укључене укупно 4.000 војника, међу којима су и припадници армија САД, Велике Британије, Белгије, Чешке и Естоније.

        Централна тачка вежбе је војни полигон поред литванског града Пабраде.

        Са литванске стране је главни генерал Силвестрас Жукаускас.

        Циљ вежбе је: рад на координацији деловања „националних компоненти НАТО“.

        Основна фаза вежбе потрајаће – како је саопштено – до 18. новембра.

        Знатно већу и важнију вежбу у близини граница Русије и Белорусије - Defender Europe – алијанса спрема за пролеће 2020-те.

        Због ње и пребацивања 30 америчких тенкова у Литавнију -  Белроусија је најавила да ће испред границе са Литванијом поставити додатне копнене снаге.

        Литванија је 6. септембра замолила НАТО да на њеној територији– ради „обуздавања Москве“ – „појача своје војно присуство“.

        Председник те земље Гитанас Науседа одбацио је процену америчке Rand Corporation да Русија може заузети Литванију за 36 сати.

        Рекао је да би Русији за то биле потребне 2-3 недеље и додао да би то било довољно времена да Литванији „прискоче у помоћ друге чланице НАТО“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари