„Брзи одговор 2021“ – мобилизациона вежба ЕУФОР почела у Бутмиру

ПРОВЕРАВАЈУ ПОЗИВАЊЕ, РАСПОРЕЂИВАЊЕ И ОСПОСОБЉЕНОСТ РЕЗЕРВНИХ СНАГА

* Резервне снаге ЕУФОР стигле из Аустрије, Бугарске, Словачке, Румуније и КФОР како би се придружиле и интегрисале са својим колегама из Турске и Мађарске, који су део сталног Мултинационалног батаљона ЕУФОР

____________________________________________________________

       У БАЗИ Бутмир у Босни и Херцеговини одржана је церемонија почетка ЕУФОР вежбе "Брзи одговор 2021" којом се проверава способност ЕУФОР да изврши позивање и распоређивање резервних снага које се налазе изван БиХ, а које земље учеснице држе на високом нивоу приправности.

       У присуству представника Оружаних снага БиХ и Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), извршено је постројавање потпуно интегрисаних војника из више земаља, наводи се у саопштењу ЕУФОР-а.

       “И овогодишња вежба поново окупља агенције за спровођење закона БиХ, Оружане снаге БиХ и ЕУФОР како би тестирали своје кризне планове и оспособљеност. Заједно ћемо показати да грађани БиХ могу бити сигурни у нашу заједничку посвећеност остваривању сигурног и стабилног окружења", поручио је командант ЕУФОР-а генералмајор Александер Плацер у свом обраћању на церемонији отварања вежбе.

       Резервне снаге ЕУФОР-а су стигле из Аустрије, Бугарске, Словачке, Румуније и КФОР-а како би се придружиле и интегрисале са својим колегама из Турске и Мађарске, који су део сталног Мултинационалног батаљона ЕУФОР-а, пре распоређивања на локације широм јужног дела БиХ за извођење вежбе, преноси Радио Сарајево.

       Током вежбе биће извршена војника према различитим сценаријима како би се испитала њихова реакција и утврдило да ли је интензивни програм интеграције обављен у бази Бутмир био успешан.

       ЕУФОР-ову операцију Алтеа тренутно чине снаге 19 земаља са мандатом да „пруже подршку БиХ и помогну у очувању сигурног и стабилног окружења“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари