Слатки снови Варшаве могу довести Пољаке до клинча са целом Европом

АДУТ ПОЉСКЕ ЈЕ И АМЕРИЧКИ ПВО-ШТИТ НА ЊЕНОЈ ТЕРИТОРИЈИ КОЈИ МОЖЕ БИТИ И НАПАДАЧКИ

* Варшава је још у марту прошле године Варшава кренула са припремама за окупацију западне Украјине под изговором да ће је тиме «бранити од руске агресије». Тада је Америка зауставила те амбиције. Међутим, Пољска није одустала

* „Операција западна Украјина», коју су смислили Пољаци, може проћи без конфронтације са Русијом пошто Москва није заинтересована за антируске области Украјине

* Ослабљена Немачка више не жели да буде брана америчких интереса у Европи, а амбициозна Пољска на том плану Вашингтону може да послужи. Тим пре што Варшава свим силама покушава да збаци Немачку са трона. У том светлу треба гледати и на захтев Пољака да им Немачка плати око 1,5 билиона долара ратних репарација за Други светски рат. То би несумњиво олабило Немачку а ојачало Пољску

___________________________________________________________

        Пише: Борис ОРЛОВ

        АКО мислите да је Пољска сићушна држава у Европи чији се народ, на смешан и мастан начин свађа са својим председником због несебичне помоћи Украјини и њеним избеглицама, онда сте само делимично у праву.

        Чим заподенете разговор на ову тему, сваки Пољак креће у навођење бројних чињеница које величају Пољску у Европи и ван њених граница. Истина, мало ће вам ко од Пољака рећи када је то Пољска била велика и како је пољска шљахта (племићка класа) диктирала услове свима.

        Било је то када је Пољска од XIV века па до 1795. године била велика европска држава, прво као Пољско-литванска унија, а затим Реч Посполита која је контролисала територије између Балтичког и Црног мора.

        Немачко издање ANTI-SPIEGEL сматра да се Пољска сада нада да ће вратити некадашњу славу.

        Веома су импресивни апетити пољске владе.

        Некада је у састав Пољске улазила западна Украјина готово до Кијева. Наравно да захтев да «несрећна» Украјина «врати своје земље» Варшави није нимало пријатељски али се споразуми са кијевским режимом састављају веома пажљивo и са најбољим намерама.

        Пољска је још прошле године од Украјине издејствовала специјална права. Отада њени држављани имају у Украјини иста права као и Украјинци. Могу да обављају и највише државне функције у тој земљи.

        Сумњамо ипак да ће поносни шљахтићи пристати да оду у ров и ратују на страни Оружаних снага Украјине, а да руководе неком локалном самоуправом - то чине веома радо.

        Варшава је још у марту прошле године Варшава кренула са припремама за окупацију западне Украјине под изговором да ће је тиме «бранити од руске агресије».

        Тада је Америка зауставила те амбиције. Међутим, Пољска није одустала од перспективе да добије солидан комад украјинских земаља.

        „Операција западна Украјина», коју су смислили Пољаци, може проћи без конфронтације са Русијом пошто Москва није заинтересована за антируске територије Незалежне.

        Украјинске власти ће се веровато противити, али ко ће их слушати?

        За Русију је питање: да ли уопште треба бити против стварања «зоне безбедности» на територији која идеолошки припада Пољско-литванској унији, Речи Посполити и бившој Аустро-Угарској?

        Још један повољан моменат за Пољску је послератна прерасподела средстава за обнову Украјине.

        Запад већ прикупља новац за реконструкцију инфраструктуре у разореној држава, а Пољска резонски претпоставља да ће део средстава усмерених на западноукрајинске територије бити понуђене отомцима гордог пољског пелмства.

        Пољска влада актуелну ситуацију жели да искористи за враћање статуса значајне европске државе.

        Ослабљена Немачка више не жели да буде брана америчких интереса у Европи, а амбициозна Пољска у овом смислу може да послужи. Тим пре што Варшава свим силама покушава да збаци Немачку са пиједестала «европског неимара».

        У том светлу треба гледати и на захтев Пољака да им Немачка плати око 1,5 билиона долара ратних репарација за Други светски рат. То би несумњиво ослабило Немачку а ојачало Пољску.

        Очекивано, немачка влада одмахује руком и чак не жели ни да расправља на ту тему, али Пољска је веома озбиљна и намерава да Немачкој прави проблеме у свим међународним организацијама док Берлин не попусти.

        Да би постала контролор Европе Пољска има један прилично значајан аргумент. На њеној територији налази се део тзв. америчке ПРО при чему ова је ова «противракетна одбрана» у суштини офанзивни систем који је у стању да лансира и нуклеарно оружје.

        Нимало ситан аргумент.

        Можда ће се остварити машта потомака гордих шљахтића, па се ускоро неће свађати само са својим председником, већ и са читавим Старим Светом.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари