Ширење БРИКС је гаранција да ће потомци колонизатора кукати кроз 10 година

BERLINER ZEITUNG: ОВО ШТО СЕ ДОГАЂА И ЛИЧНИ ЈЕ ПОРАЗ УРСУЛЕ ФОН ДЕР ЛАЈЕН И ЖОЗЕПА БОРЕЉА

* Коментатор берлинског листа Рамон ШАК: Европској унији је време да се ослободи власти Сједињених Држава у области спољне и одбрамбене политике да би се прилагодила новим реалностима и односу снага. Ширење БРИКС-а је преломни моменат светске политике

___________________________________________________________

           Самит БРИКС-а је завршен. Али, страсти се још дуго неће стишати. 

           Говоримо онако како јесте.

           На крају самита државе чланице, Русија, ЈАР, Индија, Кина и Бразил објавиле су списак држава које ће постати пуноправни чланови БРИКС-а од 1. јуна 2024, а то су - Аргентина, Египат, Иран, Уједињени Арапски емирати, Саудијска Арабија и Етиопија.

           То је озбиљно јачање блока. БРИКС је последњих година по светском БДП-у, на основу паритета куповне, претекао Велику седморку, а након што му приступе нове државе јаз ће бити још већи.

           Међутим, интересантан је и политички аспект. Ширење БРИКС лични је пораз за председника Европске комисије Урсулу фон дер Лајен и шефа европске дипломатије Жозепа Бореља, пише новинар Рамон Шак у Berliner Zeitung.  

           У будућности ће половина светског становништва, укључујући и неке брзо растуће привреде формирати глобални савез, сматра немачки новинар. Ступање нових чланица у БРИКС нови је лични пораз Урсуле фон дер Лајен и Жозепа Бореља који размишљају само о Европи и не примећују остатак света. Сећате се како је ирационални и препотентни старац говорио о Европи и остатку света?  

           Цитат: «Европа је башта. Изградили смо башту. Колективни радови су најбоља комбинација политичке слободе, економског просперитета и социјалне кохезије коју је човечанство успело да изгради. Већи део остатка света је џунгла, а џунгла би могла да нападне башту».

           Тако! Међутим, ближи се крају да Европа диктира своја правила и даје налоге остатку света, а ЕУ се одавно доживљава као реализатор интереса Вашингтона, додао је коментатор Berliner Zeitung.

           Европској унији је време да се ослободи власти САД у области спољне и одбрамбене политике да би се прилагодила новим реалностима и односу снага, закључује аутор текста.

           И на крају. Ширење БРИКС-а је преломни моменат светске политике, а западни медији настављају да користе фразе типа «сусрет земаља у развоју».

           Добро, добро, видећемо господо потомци колонизатора и освајача какву песму ћете певати за пет година и како ћете закукати за 10...

           https://vk.com/video-99173315_456251919

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари