Мезјухо: Запад жели да уништи и постсовјетску Заједину Независних Држава

У ЗНД СУ: ЈЕРМЕНИЈА, АЗЕРБЕЈЏАН, БЕЛОРУСИЈА, КАЗАХСТАН, КИРГИЗИЈА, РУСИЈА. ТАЏИКИСТАН И УЗБЕКИСТАН

Лидери ЗНД

* У Москви је 4. априла, у Међународном војном центру под преседањем начелника Генералштаба ОС РФ и првог заменика министра одбране РФ генерала армије Валерија Герасимова, одржано  заседање Комитета начелника генералштабова оружаних снага држава учесника Заједнице Независних Држава

* Програм «Самарканд  — престоница културе Заједнице» реализоваће се уз подршку Међувладиног фонда за хуманитарну сарадњу држава чланица ЗНД. У складу са програмом и статусом, Самарканд ће у 2024. години бити основна платформа за креативне сусрете и гостовања делатника културе и уметности ЗНД, гостовања научника и спортиста, свечане церемоније и изложбе

* Политиколог Иван МЕЗЈУХО: Несумњиво да ЗНД. Али, са сигурношћу се може рећи да са већином тих изазова излази на крај. Запад жели да уништи Заједницу. Много година чини све да заустави интеграционе процесе у оквиру ње. То посебно видимо након почетка СВО и јачања санкционог режима према руској држави и Белорусији. Интеграционе везе са државама ЗНД у многоме нам омогућују да данас не осећамо дефицит робе посебно оне коју из одређених разлога не можемо заменити домаћом

_______________________________________________________________

          ЗAJEДНИЦА Независних Држава (ЗНД) један је од светлих примера јединствене коегзистенције различитих држава која доприноси развоју свих својих чланица.

          Ове године Русија председава ЗНД и активно гради конструктивне односе са бившим републикама СССР. И без обзира на покушаје Запада да заљуља брод односа међу братским народима бившег Совјетског Савеза, интеграција међу државама остаје на највишем нивоу. Државе суседи сарађују на свим правцима, почев од питања заједничке безбедности па све до културне размене и научних достигнућа.

          Ево само на неких заједничких априлских догађаја у којма учествују представници Јерменије, Азербејџана, Белорусије, Казахстана, Киргистана, Руске Федерације, Таџикистана и Узбекистана.

          Импулс за омладинску сарадњу на територији Заједнице Независних Држава био је Конгрес младих научника Белорусије и Русије који је одржан крајем марта прошле године на налогу председника две земље.

          Тада се на бази Националне Академије Наука (НАН) Белорусије састало око 500 младих научника. Следећи сусрет научника био је Омладински Фестивал наука Савезне Државе у Минску, након чега је 50 младих научника из Академије наука и високих образовних институција посетило Сочи где је и Конгрес младих научника такође одржао део својих активности.

          Наставак комуникације била је и прес конференција «Реализација омладинских пројеката на територији Савезне Државе» одржане 1. априла ове године.

          Тема прес конференције «Година волонтерског покрета у ЗНД», била је акција посвећена покретању међународне акције «10.000 корака према животу» посвећена Светском дању здравља.

          Тренутно се припрема низ форума на којима ће се сретати волонтери и организатори покрета из држава ЗНД. На пример, 17. априла 2024. године у  граду Пинску (Република Белорусија) биће одржан Међународни фестивал волонтерских екипа под девизом «Наш избор – здрав начин живота».

          Савет за послове омладине држава ЗНД изучава предлог Републике Казахстан о оснивању годишњег Форума волонтера Заједнице и додељивању статуса сталног форума у оквиру ЗНД.

          У Москви је 4. априла, у Међународном војном центру под преседањем начелника Генералштаба ОС РФ и првог заменика министра одбране РФ генерала армије Валерија Герасимова, одржано  заседање Комитета начелника генералштабова оружаних снага држава учесника Заједнице Независних Држава. У раду Комитета начелника генералштабова учествовале су војне делегације Азербејџана, Јерменије, Белорусије, Казахстана, Киргистана, Руске Федерације, Таџикистана и Узбекистана, као и Извршног комитета ЗНД и Секретаријата Савета министара одбране држава чланица ЗНД.

          Посебна пажња, полазећи од захтева које је дефинисао Савет шефова држава Заједнице, у Концепцији нове војне сарадње држава чланица ЗНД до 2025. године, била је посвећена динамици и перспективи развоја заједничког система везе и Обједињеном ПВО систему.

          Много важних тема било је разматрано и на платформи Извршног комитета ЗНД 5. априла 2024. године током четвртог сталног заседања актуелне Радне групе за пољопривреду при Међувладином савету за питања агроиндустријског комплекса ЗНД. Током заседања учесници су решавали питања која се тичу иницијатива највиших органа ЗНД, разматрали су предлог нове редакције Споразума о међудржавним односима у области агроиндустријског комплекса од 29. марта 1993. године и друге актуелне проблеме који се тичу сарадње у области пољопривреде и прехрамбене безбедности.

          Следеће заседање Радне групе у плану је да буде у јуну 2024. године.

          Стандардизација и технолошко регулисање у области грађевинарства, размени искустава и напредних технологија, као и израда и имплементација заједничких пројеката били су тема састанка стручњака за грађевинску индустрију која је одржана на конференцији «Грађевински сектор држава учесника ЗНД: градимо заједничку будућност» одржана је у оквиру Међународног економског форума.

          Много заједничких пројеката и у области културе имају бивше републике СССР-а. Тако је граду Самарканду одлуком шефова држава Заједнице Независних Држава ове године додељен статус Престонице културе.

          Програм «Самарканд  — престоница културе Заједнице» реализоваће се уз подршку Међувладиног фонда за хуманитарну сарадњу држава чланица ЗНД. У складу са програмом и статусом, Самарканд ће у 2024. години бити основна платформа за креативне сусрете и гостовања делатника културе и уметности ЗНД, гостовања научника и спортиста, свечане церемоније и изложбе.

          То неће сметати другим учесницима члановима ЗНД да исте манифестације одржавају и у својим земљама. На пример, од 11. па до 14. априла 2024. годинеу Киргистану ће се одржати Фестивал руског филма „Киргистан 2024“, који ће организовати

          РОСКИНО уз подршку Министарства културе Русији и Фонда за филм РФ. Манифестација ће се одржати у два града: Бишкеку – престоници Киргистана и Ошу. Пет руских филмова биће приказанo на овом фестивалу.

          О перспективи развоја Заједнице Независних Држава у савременом свету говори политиколог Иван Мезјухо:

          «Несумњиво да Заједница Независних Држава има много изазова. Али, са сигурношћу се може рећи да са већином тих изазова излази на крај. Сматрам да ЗНД данас улази у нову фазу свог развоја. Сви који желе да учествују у  интеграционим процесима повећаваће узајамну сарадњу у свим облстима друштвеног живота: политици, економији и социјалној сфери. Они који не желе да учествују у ЗНД-у постепено ће или нагло излазити из ове међународне интегративне структуре. У сваком случају, учешће Русије у ЗНД-у и даље одговара националним интересима руске државе. Они који су у Заједници у суштини ће добијати и већу корист од Руске Федерације јер су државе чланице ове међународне организације.

           - Мислим да данас, наравно, Запад жели да уништи Заједницу. Много година чини све да заустави интеграционе процесе у оквиру ове структуре. Али, ЗНД је сачувана, видимо позитивне резултате у ЗНД-у од сарадње са Русијом. То посебно видимо након почетка СВО и јачања санкционог режима према руској држави и Републици Белорусији. Интеграционе везе са државама ЗНД у многоме нам омогућују да данас не осећамо дефицит робе посебно оне коју из одређених разлога не можемо заменити домаћом».


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари