Горбачов до краја живота био предмет усијане мржње огромног дела својих сународника

ОСИМ ЊЕГА, ТОКОМ 2022. УМРЛА ЈОШ ТРИ РУШИОЦА СССР – КРАВЧУК, ШУШКЕВИЧ И БУРБУЛИС

Он са Маргарет Тачер

* На њему је одговорност за уништену земљу, за ноћну мору 1990-их, за милионе живота изгубљених у грађанским ратовима, етничким чишћењима, терористичким нападима и ратовима банди, а и за милионе нерођених живота

* Распад СССР-а постао је национална катастрофа. У неком тренутку се чинило да је оно најгоре и најгоре остало иза. Али, трансформација Украјине у нацистичко легло показује да паклени замајац, створен пре више од тридесет година, нема намеру да стане. Русија је дужна да га заустави и она ће га - зауставити

_______________________________________________________

         Аутор: Ирина АЛКСНИС, РИА Новости

         МИХАИЛ Горбачов, први и последњи председник СССР, преминуо је у 92. години.

       Постоји нека врста натприродне симболике у томе што је 2022. године умрло неколико државника директно укључених у уништење Совјетског Савеза. То су и потписници Беловешког споразума о укидање Совјетског Савеза: први председник Украјине (Леонид Кравчук), ондашњи лидер Белорусије (Станислав Шушкевич) и десна рука Бориса јељцина (Генадиј Бурбулис).

       Сада је последњи совјетски лидер затворио ту листу.

       Древна мудрост каже да је и пут до пакла поплочан добрим намерама. Михаил Горбачов може послужити као илустрација да су добре намере националног лидера способне да изазову пакао у читавој једној земљи.

       Он је био млад и енергичан, тежио је променама и активно их спроводио. Чак се генерални секретар КПСС био претворио у идола совјетског друштва, уморног од геронтократије и времена стагнације. Истина, не задуго.

       Неколико година касније, Горбачов је постао – и остао до краја живота – предмет усијане мржње огромног дела својих суграђана, који су на њега сваљивали главну одговорност за оно што су морали да поднесу.

       Одговорност за уништену земљу, за ноћну мору 1990-их, за милионе живота изгубљене у грађанским ратовима, етничким чишћењима, терористичким нападима и ратовима банди, а и за милионе нерођених живота.

Са Џорџом Бушом Старијим, на Малти

       Историјска судбина Михаила Горбачова је лекција за све државнике.

       Није важно колико добро сте искрено желели и колико су вас водили високи идеали. На крају се рачунају  само стварни резултати ваших одлука и акција.

       Распад СССР-а постао је национална катастрофа са чијим последицама морамо да се носимо већ четврту деценију.

       У неком тренутку се чинило да је оно најгоре и најгоре остало иза. Али, трансформација Украјине у нацистичко легло показује да паклени замајац, створен пре више од тридесет година, нема намеру да стане.

       Русија је дужна да га заустави и она ће га - зауставити.

       Проблем је, као и увек, цена која за то мора да се плати.

       У политици је главнa `статистика` у крви, тузи и људским животима.

       Михаил Горбачов је проживео веома дуг живот, успевши да сагледа и искушења која су задесила земљу и њено излажење из безбројних изазова и трагедија.

        Може се само нагађати да ли је једини совјетски председник извукао неке закључке и поуке за себе. Али, то и није толико важно.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари