Путин: Сједињене Државе и НАТО игноришу фундаменталне безбедносне захтеве Русије

ОРБАН: „САНКЦИЈЕ ПРОТИВ РУСИЈЕ СУ НЕПРИХВАТЉИВЕ И ПРОМАШУЈУ ЦИЉ“

* „Нисмо видели адекватно разматрање наша три кључна захтева. Имам у виду неширење НАТО, неразмештање ударног наоружања у близини руских граница и враћање војне инфраструктуре блока у Европи у стање из 1997. године

* „Као што се зна, добили смо (у време уједињавања Немачке) обећања да инфраструктуру НАТО неће бити померена на исток ни за један центиметар. То сви добро знају. Данас видимо где се налази НАТО – у Пољској, Румунији, балтичким земљама. Једно су говорили, друго радили. Како народ каже, иобманули су нас, односно – изиграли“

_______________________________________________________

       СЈЕДИЊЕНЕ Државе су игнорисале фундаменталне руске забринутости у сфери безбедности, изјавио је Владимир Путин.

       На конференцији за новинаре после разговора са мађарским премијером Виктором Орбаном, рекао је да Москва пажљиво анализира одговоре добијене 26. јануара од САД и НАТО на своје предлоге безбедносних гаранција. И додао:

       „Али, већ је јасно, обавестио сам и премијера Орбана о томе, да су фундаменталне руске забринутости игнорисане. Нисмо видели адекватно разматрање наша три кључна захтева. Имам у виду неширење НАТО, неразмештање ударног наоружања у близини руских граница и враћање војне инфраструктуре блока у Европи у стање из 1997. године“.

       Путин је подсетио на обећање да се НАТО неће ширити на исток и нагласио:

       „Као што се зна, добили смо (у време уједињавања Немачке) обећања да инфраструктуру НАТО неће бити померена на исток ни за један центиметар. То сви добро знају. Данас видимо где се налази НАТО – у Пољској, Румунији, балтичким земљама. Једно су говорили, друго радили. Како народ каже, иобманули су нас, односно – изиграли“.

       Руски лидер је оценио да би ступање  Украјине у НАТО представљало војну претњу Крим.

       Мађарски премијер, који је у Кремљу разговарао о ситуацији у Европи и билатералним односима, а преговарао о дугорочном повећању испорука руског гадса својој земљи, по завршетку сусрета је рекао:

       „Санкције против Русије су неприхватљиве и не достижу циљ због којег се уводе“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари