Путин наредио делимичну мобилизацију и поручио Западу: Не хватајте се нуклеарног оружја!

НАЈАВИЛИ ДО 300.000 МОБИЛИСАНИХ, ДУЖЕ ТРАЈАЊЕ СПЕЦИЈАЛНЕ ВОЈНЕ ОПЕРАЦИЈЕ У УКРАЈИНИ И – ПРОМЕНУ ТАКТИКЕ

* Председник РФ Владимир ПУТИН: Суочени смо са еклатантном антируском политиком Запада и жељом Вашингтона и Брисела да униште Русију... Из западних земаља стално нам стижу претње употребом нуклеарног оружја. Све који их себи дозвољавају желим да подсетим да и наша земља има разна средства за уништавање, у неким компонентама модернија од НАТО

* Министар одбране РФ Сергеј ШОЈГУ: Русија има огроман мобилизациони ресурс јер има безмало 25 милиона грађана са борбеним искуством, од којих је само око 1% подложно мобилизацији. Мобилисани имати задатак да контролишу линије додира дужине 1.000 километара и ослобођене територије

* Шојгу открио да је Русија током специјалне операције у Украјини имала 5937 погинулих. Навео је да губици Оружаних снага Украјине премашују 100 хиљада: „С обзиром на то да је број украјинских војника на почетку специјалне операције био 200 хиљада, то значи да је Кијев изгубио половину свог армијског састава“

______________________________________________________

       ВЛАДИМИР Путин је потписао и указ о делимичној мобилизацији.

       Подлежу јој држављани Руске Федерације који су већ служили у Оружаним снагама.

       Сви мобилисани ће морати да прођу додатну војну обуку.

       Аргументирајући потребу за таквим кораком, председник РФ је указао на еклатантну антируску политику Запада и жељу Вашингтона и Брисела да униште Русију.

       Указао је да НАТО директно гура Кијев да пребаци војне операције на руску територију, а западни званичници позивају на употребу свих  војних метода против Руске Федерације.

       Путин је у овом контекту нагласио:

       „Русија је принуђена да употреби сва расположива средства да се заштити“.

       Руски министар одбране Сергеј Шојгу уверио сународнике да се делимична мобилизација неће тицати регрута и студента војних универзитета који пролазе војну службу.

       Прецизирао је да Русија има огроман мобилизациони ресурс јер има безмало 25 милиона грађана са борбеним искуством, од којих је само око 1% подложно мобилизацији.

       Открио је да ће бити мобилисано до 300.000 млађих мушкараца са војним искуством, али не сви одједном.

       Признао је да у указу који је потписао Путин постоји и "тајна седма тачка" која се тиче управо броја мобилисаних.

       Навео је да ће мобилисани имати задатак да контролишу линије додира дужине 1.000 километара и ослобођене територије.

       Путин је указао и на претње употребом нуклеарног оружја које стално стижу из западних земаља.

       Својим грађанима је поручио да су  безбедност и суверенитета Руске Федерације осигурани свим потребним средствима.

       И посебно нагласио: „Све који себи дозвољавају такве изјаве желим да подсетим да и наша земља има разна средства за уништавање, у неким компонентама модернија од НАТО“.

       Шојгу је `рапортовао`да сви видови Оружаних снага Руске Федерације, укључујући нуклеарну тријаду, испуњавају задатке који су пред њих постављени у оквиру специјалне операције.

       Министар одбран РФ је извјавио да је Русија током специјалне операције у Украјини имала 5937 погинулих. Додао је да се - захваљујући напорима и умећу војних лекара - чак 90 одсто рањених војника вратило на дужност.

       Навео је да губици Оружаних снага Украјине премашују 100 хиљада:

       „С обзиром на то да је број украјинских војника на почетку специјалне операције био 200 хиљада, то значи да је Кијев изгубио половину свог армијског састава. Зато је најавио четврти талас мобилизације. Штавише, украјинска страна је практично остала без оружја јер су њена војна складишта постала празна“.

       Шојгу је наговестио да ће рокови за завршетак специјалне операције можда бити померени, а тактика руске стране промењена. Притом је нагласио да ће „сви постављени задаци бити реализовани“.

       Министар одбране РФ је истакао да се Русија на територији Украјине бори против колективног Запада. И да Оружане снаге Украјине под контролом западних надзорника и диригената ударају по стамбеним квартовима градова, цивилној инфраструктури и местима масовних окупљања људи.

       Путин је рекао и да Русија располаже доказима о учешћу у борбеним операцијама војске обучене по стандардима НАТО.

Осигурана безбедност сва

четири референдума

       Коментаришући организовање референдума на ослобођеним територијама ради уласка у састав Руске Федерације, Путин је обећао да ће Русија осигурати безбедност свих гласања.

       „Подржавамо, рекао је, одлуку о будућности коју ће донети већина становника Доњецке и Луганске Народне Републике, Запорошке и Херсонске области“.

       Шојгу је навеоо да је Русија успоставила пуну контролу над територијом Луганске Народне Републике (ЛНР), а да се наставља офанзива у Доњецкој Народној Републици (ДНР).Додао је да су део Запорошке области и цела Херсонска – ослобођене.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари