Стручњаци Пентагона: Астероид Оумуамуа можда је џиновска матична станица ванземаљаца

ИМА ОБЛИК ЦИГАРЕ (200х20 МЕТАРА) – КРОЗ СУНЧЕВ СИСТЕМ ПРОЛЕТЕО 2017.

Оумуамуа, шта год да је - астероид,

"извиђач" или нешто треће

* У почетку је Оумуамуа (на хавајском - "извиђач") сматран кометом која је долетела из међузвезданог простора. Објекат се кретао са негравитационим убрзањима. Али, убрзо је уочено да нема „реп“ карактеристичан за комете. Због тога је рекласификован као астероид

* Кретао по хиперболичој орбити — брзином недостижном за земаљске космичке: око 26 километара у секунди. Прорачуни су показали да је дошао из близине звезде Вега у сазвежђу Лира која је 25 светлосних година удаљена од нас. Пролазећи близу Сунца, Оумуамуа се изненада окренуо, убрзао до 92 километра у секунди и нестао из Сунчевог система

* Оумуамуа је у Сунчевом систему прошао поред стеновитих планета у зони погодној за живот. Посебно близу Земље. Далеке и хладне гасовите и ледене гиганте - Јупитер, Сатурн, Уран и Нептун – потпуно је заобишао

_______________________________________________

         МЕЂУЗВЕЗДАНИ астероид Оумуамуа, који је пролетео кроз Сунчев систем 2017. године, можда и није астеродид, можда је „џиновска матична станица (mothership) ванземаљаца“ – објавили су стручњаци Министарства одбране Сједињених Држава, који се баве проучавањем НЛО-а.

         Ти амерички научници имају и друге верзије тумачења необичних својстава тог „објекта“.

         Наводе да је могуће је да Сунчев систем повремено посећују бродови из дубљег космоса који шаљу извиђачке сонде на планете.

         На ту могућност указују Абрахам Леб, директор Института за теорију и рачунарство Харвард-Смитсонијан центра за астрофизику, бивши шеф Одсека за астрономију на Универзитету Харвард, и Шон Киркпатрик, шеф Пентагоновог одељења за неидентификоване ваздушне феномене.

         Једна од таквих „mothership“ могао би, по њиховом мишљењу, да буде међузвездани објекат 1I/Oumuamua који је откривен 19. октобра 2017. помоћу телескопа Pan-STARRS са Хаваја.

         У почетку је Оумуамуа (на хавајском - "извиђач") сматран кометом која је долетела из међузвезданог простора. Објекат се кретао са негравитационим убрзањима. Али, убрзо је уочено да нема „реп“ карактеристичан за комете.

         Због тога је рекласификован као астероид. Међутим, необична путања, ниска рефлексивност и раван облик у облику цигаре (око 200 метара дужине и не више од 20 метара ширине) апсолутно су неуобичајени за астероиде.

         Још се кретао по хиперболичој орбити — брзином недостижном за земаљске космичке: око 26 километара у секунди.

         Прорачуни су показали да је дошао из близине звезде Вега у сазвежђу Лира која је 25 светлосних година удаљена од нас.

         Пролазећи близу Сунца, Оумуамуа се изненада окренуо, убрзао до 92 километра у секунди и брзо напустио Сунчев систем.

         Потом од њега нису примљени никакви  сигнали.

         Астрономи су имали само неколико недеља да проуче Оумуамуа, пре него што је заувек нестао са телескопа. А ни сада, више од пет година касније, нема неспорнног објашњења за оно што су видели. Посебно је интригантно додатно убрзање које пркоси законима гравитације.

         Аутори америчко извештаја верују да му је то могао обезбедити рад јонског мотора у комбинацији са соларним једром. Такви аутономни системи без посаде су у стању да путују кроз Галаксију, убрзавајући се у близини звезда.

         Занимљиво је да је у Сунчевом систему Оумуамуа прошао поред стеновитих планета у зони погодној за живот. Посебно близу Земље. Далеке и хладне гасовите и ледене гиганте - Јупитер, Сатурн, Уран и Нептун – потпуно је заобишао.

         У марту 2022. године, Пентагону је наложено да припрема тајне извештаје Конгресу САД четири пута годишње.

         У мају 2022-ге, први пут после пола века одржана су конгресна саслушања о проблему НЛО-а.

         У јулу 2022-ге је Радна група за неидентификоване ваздушне феномене (UAPTF) трансформисана у ААРО (All-domain Anomaly Resolution Office), чији је задатак да се бави било каквим „аномалијама“ у ваздуху, на мору и у свемиру.

         Од тада је у САД покренуто више од 360 истрага. У епицентру половине су „предмети налик балонима“.

         О Оумуамуи као потенцијалном „ванземаљском броду“ говори се сада иако нема ничега новог у вези са њима.  

          Неки стручњаци процеују да је могуће да се раду о покушају да се скрене пажња са важнијих међународних питања и истовремено демонстрира лидерство САД у области глобалне безбедности.


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари