Са 30 телескопа почела потрага за ванземаљским цивилизацијама у галаксији Андромеда

АМЕРИЧКИ ПЛАНЕТОЛОЗИ ВЕРУЈУ ДА ОНА ИМА ВИШЕ ОД ТРИЛИОН ПЛАНЕТА И ДА НА НЕКОЈ МОРА БИТИ РАЗУМА

         АМЕРИЧКИ планетолози почели су `широким фронтом` потрагу за развијеним цивилизацијама на трилиону планета нама суседне Маглине Андромеде.

         Ради тога ће „држати на оку“ вештачки изазване „ерупције светлости“ око њених звезда.

         Ово су саопштили на округлом столу у Хјустону посвећеном „техногеним траговима постојања ванземаљаца“.

         „Претпостављамо да у свемиру морају постојати цивилизације које по нивоу развоја нису испод наше. Наш колега Филип Лубин жели да супермоћним ласерима шаљемо сигнале браћи по разуму. А зашто то не би могли и желели и они? Ако такав ласер буде функлционисао довољно дуго – наш систем ће га наћи“ – рекао је на округлом столу Ендрју Стјуарт са Универзитета Калифорније из Санта Барбаре.

         Италијански физичар Енрико Ферми је у своје време поводом сличних ставова изговорио: ако постоји много ванземаљских цивилизација – због чега не можемо да уловимо никакав сигнал да постоје?

         Стјуарт, Лубин и њихове колеге не желе да се ограниче тражењем ванземаљаца само у Млечном Путу него и у суседним галаксијама.       

         Тежиште потраге преместиће са радиоталасног на такозвани „оптички дијапазон“ јер рачунају да ће моћи да истовремено  посматрају огроман број потенцијално насељених звезданих система.

         Стјуарт и његов тим Андромеду већ осматрају са тридесетак телескопа. Свакоме су одредили „његов сектор“ унутар те нама најближе галаксије која је по структури слична Земљи.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари