Русија показала како ће изгледати њена будућа орбитална станица

БИВШИ ДИРЕКТОР NASA ЏИМ БРАЈДЕНСТАЈН ПОЛИТИКУ САД ПРЕМА РУСИЈИ НАЗВАО ШИЗОФРЕНОМ

* „Увек смо знали да МСС неће трајати заувек, али нисмо урадили оно што је било неопходно да спречимо прекид сарадње (са Русима). Сада се чини да се јаз међу нама убрзано шири а нико о томе не говори“

________________________________________________________

       БИВШИ директор америчке Националне администрације за аеронаутику и свемир (NASA) Џим Брајденстајн ошто је критиковао  свемирску политику САД према Русији.

        „Мислим да је политика наше земље према Русији, када узмете у обзир летове у свемир, шизофрена. NASA се претерано ослањала на Русију током протекле деценије, иако је тражила алтернативне комерцијалне опције за довожење посада на Међународну свемирску станицу“.

       Према његовим речима, у наредним годинама биће потребно тражити замену за станицу на ниској орбити, пошто Русија намерава да се повуче са МСС 2024. године.

       „Увек смо знали да МСС неће трајати заувек, али нисмо урадили оно што је било неопходно да спречимо прекид сарадње (са Русима). Сада се чини да се јаз међу нама убрзано шири а нико о томе не говори“, рекао је Брајденстајн.

Џим Брајденстајн

       Шеф руске свемирске корпорације Роскосмос Јуриј Борисов је 29. јула потврдио да ће Русија почети повлачење из пројекта МСС после 2024. године.

       Борисов је додао да међународна политика не би требало да утиче на пројекте на МСС.

       Истог дана портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да је МСС била тема на недавном састанку Савета безбедности Русије.

       Борисов је нагласио да ће Роскосмос, чим  изађе из пројекта са NASA, почети да прави руску орбиталну станицу.

       Потом се убрзо појавила и њена макета (са слици).      

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари