Први трилијардер биће онај ко први отвори руднике на астероидима

ТРКА ЗА „КОСМИЧКО РУДАРЕЊЕ“ ВЕЋ ПОЧЕЛА, АМЕРИКАНЦИ И БРИТАНЦИ НАЈДАЉЕ ОДМАКЛИ

* Астероид Психеја 16 се сматра „космичким Клондајком“ јер се разне руде налазе фактички на њеној површини. А то ће, сматра се, „космичко рударење“ учинити исплативим. Има 210 километара у пречнику, а фактички је чине метали гвожће, никл и злато

* Још једноставније је стићи до астероида 3554 Амун иако ретко пресеца Земљину орбиту. Процењује се да садржи око 10.000 тона злата и и 10.000 тона платине. Британска компанија Asteroid Mining Corporation процењује да те тоне вреде до 2,5 милијарде долара

____________________________________________________________________________________

         АМЕРИЧКИ астрофизичар Нил Деграс Тајсон уверен је да ће први трилијардер постати онај копрви почне да експлоатише „природна богатства астериода“.

         Прве припреме за ту врсту рударства почело је већ неколико највећих и најразвијенијих земаља. Тачније: већ 20 је донело националне законе који регулишу космичко рударење или су такви закони у парламентарној процедури!

         Сједињене Државе од 2015-те имају Закон о проналажњењу и коришћењу космичких ресурса.

         Сличне законе имају чак и Перу и Монголија. Међутим, још га нема – Немачка, али Федерални савез индустријалаца тражи његово хитно доношење.

         За авиоиндустрију, космонаутику, електромобиле, телекомуникације... потребни су ретки метали, а њих на Земљи већ сада има премало.

         Астрономи тренутно знају за око 700.000 астероида. Од тог броја, 16.000 се води као „објекти у Земљиној орбити“.

         Сматрају да се до њих релативно једноставно може стићи космичким бродовима.

         Примера ради, астероид Психеја 16 се сматра „космичким Клондајком“ јер се разне руде налазе фактички на њеној површини. А то ће, сматра се, „космичко рударење“ учинити исплативим.

         Психеја има 210 километара у пречнику, а фактички је чине метали гвожће, никл и злато.

         NASA је већ проценила да њена рудна богатства вреде 700 трилиона долара.

         А то је тако велика сума да би сваком становнику Земље од ње припале по 92 милијарде $.

         NASA се увелико спрема да према овом астероиду упути космичку сонду која ће детањно истражити његову површину и направити хемијску анализу тла.

3554 Амун

         Још једноставније је стићи до астероида 3554 Амун иако ретко пресеца Земљину орбиту.

         Процењује се да садржи око 10.000 тона злата и и 10.000 тона платине. Британска компанија Asteroid Mining Corporation процњује да те тоне вреде до 2,5 милијарде долара.

         Ова компанија се спрема да од 2020-те почне лов на астероиде подесне за рударење. Ради тога ће лансирати телескоп  који ће правити спектралне анализе „занимљивих астероида.

         Касније ће слати и космичке бродове који ће астероиде до 25 метара пречника хватати неком врстом мреже-џака, па на месту експлоатисати метале и отпремати их на Земљу. Најкасније од 2030-те.

         Америчка компанија Deep Space Industries припрема се да произведе целу флоту космичких бродова који ће бити у стању да претварају у у погонско гориво материјале са астероида и да експлоатишу њихове метале.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари