Наше Сунце ће се после своје смрти претворити у џиновски `дијамант`

БРИТАНСКИ НАУЧНИЦИ УТВРДИЛИ ДА СЕ СВИ БЕЛИ ПАТУЉЦИ ПРЕТВАРАЈУ У ТВРДЕ `КРИСТАЛНЕ СФЕРЕ`

* Пир-Емануел ТРЕМБЛЕЈ са универзитета Ворик: „Дошли смо до првих несумњивих доказа да се материја белих патуљака постепено кристализује. Другим речима, постепено постају све тврђи, а то се догађа са свим звездама тог типа. У суштини, ово значи да у свемиру постоје милиони криталних сфера“

_________________________________________________________________________

         НАШЕ Сунце ће се после своје смрти претворити  у тври и супергусти кристал, а не у лопту житке плазме, како се досад сматрало.

         До овог закључка је дошла група британских научника после година посматрања наше звезде и `белих патуљака` - остатака старих звезда невелике масе које су потрошиле своје гориво. Резултате својих опосматрања и истраживања изложили су у научном магазину  Nature.

         Јадан од њих – Пир-Емануел Тремблеј, са универзитета Ворик – додатно је популарно објаснио:

         „Дошли смо до првих несумњивих доказа да се материја белих патуљака постепено кристализује. Другим речима, постепено постају све тврђи, а то се догађа са свим звездама тог типа. У суштини, ово значи да у свемиру постоје милиони криталних сфера“.

         Тремблеј указује да таква судбина чека и наше Сунце које ће се кроз десет милијарди година претворити такође у такву сферу.

         Научници су досад сматрали да су бели патуљци  лопте усијане плазме која се полако хлади.

         Неки међу њима и данас тврде да је унутар таквих сфера притисак тако велики да се претварају у својеврсне гигантске дијаманте. Са кисеоник-металним језгром око којег су хелијум и водоник.

         Сунце ће се – уверени су британски научници – претворити у такав „дијамант“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари