Хокингов ученик: паралелни светови постоје, наша Васељена је део - Мултивасељене

АСТРОФИЗИЧАР БЕРНАРД КАР: У НАШЕМ КОСМОСУ ПОСТОЈЕ ПОВОЉНИ УСЛОВИ ЗА ЖИВОТ И РАЗУМ

* На неизбежно питање – захваљујући чему ми постојимо и како је настао наш свет – Кар одговара: „Могућа су само два одговора. Први би био: јединствене особине Васељене могле су бити одређене `одозго`, што ја – за разлику од многих колега – не искључујем. А могуће је и да постоји такозвана Мултивасељена. Склонији сам овом тумачењу него постојању натприродних сила“

* „Једино су црне рупе вероватно у стању да преживе крај једне Васељене. А све остало –људи, планете, звезде и галаксије – све то бива `самлевено`. Црне рупе су одиграле важну улогу у еволуцији Васељене и биле ембриони супермасивних црних рупа у средиштима галаксија. Оне су дириговале рађањем звезда, а и данас управљају њиховим постојањем“

* “Потрошили смо 100 година на откривање  гравитационних таласа. Сасвим је могуће да ће нам исто толико времена бити потребно да бисмо открили паралелне димензије. Верујем да ће примарне црне рупе бити кључ за ту тајну“

_______________________________________________________________________________        

         УЧЕНИК и пријатељ Стивена Хокинга – британски универзитетски професор Бернард Кар – сматра да је Васељена безмало идеално прилагођена за појаву човека и других разумних бића.

         Али, да ли иза тога стоји виша сила или је све плод деловања „случајних фактора“?

         Кар има свој поглед на све, а и одговор на питање – како је све повезано са паралелним световима и хоћемо ли бити у стању да се уверимо у њихово постојање?

         Професор Кар је убеђен да паралелни светови постоје и да је наша Васељена – један од њих:

         „Ми још немамо ни приближно праву представу шта је било до Великог праска. На пример: ако се наша Васељена појавила не из празнине већ унутар остатака друге васионе која је била жртва наглог сужавања простора – онда у ономе што је тако настало мора да постоји много црних рупа. Јер, оне су могле и преживети Велики прасак, а ми тешко да ћемо бити у стању да одредимо – које од постојећих црних рупа имају такво егзотично порекло“.

         Кар је уверен: „Једино су црне рупе вероватно у стању да преживе крај једне Васељене. А све остало –људи, планете, звезде и галаксије – све то бива `самлевено`. Црне рупе су одиграле важну улогу у еволуцији Васељене и биле ембриони супермасивних црних рупа у средиштима галаксија. Оне су дириговале рађањем звезда, а и данас управљају њиховим постојањем“.

         Он признаје да многе његове колеге сумњају да је то уопште могуће проверити.

         Упркос томе, наводи да многи астрономи и космолози је живот и разум у свемиру постао могућ захваљујући суодносу видљиве и тамне материје и енергије јер тај однос омогућава постојање и звезда и планета.

Бернард Кар

         Кар посебно наглашава: „Чак и мале промене у овим космичким константама учиниле би Васељену беживотном или би њен век учиниле толико кратким да се икакви људи не би могли нигде у њеој појавити“.

         На неизбежно питање – захваљујући чему ми постојимо и како је настао наш свет – Кар одговара:

         „Могућа су само два одговора. Први би био: јединствене особине Васељене могле су бити одређене `одозго`, што ја – за разлику од многих колега – не искључујем. А могуће је и да постоји такозвана Мултивасељена. Склонији сам овом тумачењу него постојању натприродних сила“.

         Кар је – као и многи други космолози – склон да верује да је наша Васељена само један од бескрајног броја паралелних светова који чине Мултивасељену.

         Ово подразумева постојање великог броја различитих „димензија“, од којих се неке не виде у нашој Васељени. А Кар додаје:

         „Чини ми се ћемо сигурно открити трагове постојања тих других димензија и паралелних светова, што ће потврдити постојање Мултивасељене. Могуће је да ће се показати да неке од тих димензија утичу и на нашу Васељену, пре свега на формирање црних рупа“.

         По његовом мишљењу, ако примарне црне рупе икада буду реално откривене – оне могу постати „прозори у Мултивасељену“ и кључ за одговор на једно од гглавних питања астрономије – како делује гравитација.

         Кар указује:“Потрошили смо 100 година на откривање  гравитационних таласа. Сасвим је могуће да ће нам исто толико времена бити потребно да бисмо открили паралелне димензије. Верујем да ће примарне црне рупе бити кључ за ту тајну“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари