Астрониоми: Све аномалије Сунчевог система објашњава пролазак кроз њега – друге звезде

ТО ЈЕ ПРЕ 70.000 ГОДИНА УЧИНИО ЦРВЕНИ ПАТУЉАК КОЈИ ЈЕ САДА У САЗВЕЖУ ЈЕДНОРОГА

Шолцова звезда WISE J0720

* Немачки астрономи из Бона уверени да је то разлог због чега је Нептун тежи од Урана упркос томе што је удаљенији од Сунца и због чега има необичну орбиту

_______________________________________________________________________________

         НЕОБИЧНА својства Урана и Нептуна, као и чудан положај патуљастих планета, последица су `судара` Сунчевог система са неком другом звездом, а тај судар се догодио одмах по формирању планетног система наше звезде – објавио је Astrophysical Journal.

         Сузан Пфалцер из Института за радиоастрономију у Бону сам тај космички догађај представља овако:

         „Постоји више хипотеза које објашњавају чиме су условљене постојеће аномалије у Сунчевом систему. Ни једна, међутим, није у потребној мери убедљива.То није случај са пролетањем друге звезде кроз наш планетни систем.А пролазак звезде све поставља на место и чиним логичним“.

         Астроном Ралф Дитер Шолц је пре четири године црвеног патуљка WISE J0720 који се сада налази у сазвежђу Једнорога и налази се на само 20 светлосних година од Земље. То је једна од нама најближих звезда, а он је сматрао да је „сасвим обична“.

         Међутим, амерички астрономи су утврдили да је Шолцова звезда не сако давно – пре приближно 70.000 година – пролетела кроз Сунчев систем. А да се Сунцу приближила на само две светлосне године и да је тим приближавањем изменила орбите многих комета и малих небеских тела у удаљенијем делу Оортовог облака.

         Пфалцнер и њене колеге сматрају да је до тог зближавања дошло у време када Сунце још није било напустило „звездане јасле“ у којима се родило заједно са десетинама других звезда.

         Само зближавање (`судар`)  објашава све аномалије `колевке човечанства`. Поред осталих: због чега је Нептун тежи од Урана упркос томе што је удаљенији од Сунца и због чега има необичну орбиту.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари