Пашињан Јерменима: Сви у рат – за Карабах засад нема дипломатског решења

НАГЛАСИО: „ЗА НАС ЈЕ НЕПРИХВАТЉИВО ЈЕДИНО ШТО ЈЕ ПРИХВАТЉИВО АЗЕРБЕЈЏАНУ“

* „Рат у Карабаху се у овој фази не може дипломатски окончати. Јерменски народ победу може остварити само с оружјем у руци. Питање Карабаха нема дипломатско решење и, почев од овог тренутка, то још дуго неће бити!“

* „Постоје победа или пораз, ништа друго. Да бисмо победили, сви се морамо укључивати у добровољачке јединице. Борбе су, посебно на јужном фронту, веома тешке. Азербејџан користи последње ресурсе. Његови ресурси су веома велики, али наши херојски војници наносе непријатељу неописиве губитке“

_____________________________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК владе Јерменије Никол Пашињан оценио је данас да тренутно није могуће никакво дипломатско разрешење сукоба са Азербејџаном око Карабаха.

        Истовремено је позвао сународнике да као добровољци иду на фронт.

       „Морамо да признамо да питање Карабаха, у овом тренутку и још дуго времена, не може имати дипломатско решење“, поручио је Пашињан.

       Па наставио: „Рат у Карабаху се у овој фази не може дипломатски окончати. Јерменски народ победу може остварити само с оружјем у руци. Питање Карабаха нема дипломатско решење и, почев од овог тренутка, то још дуго неће бити... Оно што је прихватљиво за Јерменију - неприхватљиво је за Азербејџан. То показује да је бесмислено говорити о некаквим дипломатским решењима бар у овој фази.

Никол Пашињан

       Борба за права нашег народа значи, пре свега, оружану одбрану наше Отаџбине. Само тако ћемо постићи за нас прихватљиво дипломатско решење. Азербејџан сада не пристаје ни на шта осим на предају Карабаха. А сви знате шта то значи“.

       Пашињан је признао да је ситуација на фронтовима Карабаха „прилично озбиљна“:

       „Постоје победа или пораз, ништа друго. Да бисмо победили, сви се морамо укључивати у добровољачке јединице. Борбе су, посебно на јужном фронту, веома тешке. Азербејџан користи последње ресурсе. Његови ресурси су веома велики, али наши херојски војници наносе непријатељу неописиве губитке“.

       Апел добровољцима да иду у помоћ Карабаху појачао је речима:

       „Свако ко је из Арцаха (Карабаха) треба одмах да иде у Степанакерт, да се упише у добровољце. Позивам све градоначелнике, старешине села, шефове органа локалне самоуправе, странке, невладине организације да формирају добровољачке групе које ће бранити права јерменског народа. Сви треба да буду на располагању начелнику Генералштаба, а тренутак формирања одреда треба сматрати полагањем заклетве и обавезу извршавања задатака који одреди команда“.

       Министри спољних послова Јерменије и Азербејџана бораве данас у Москви где ће имати одвојене дипломатске консултације са шефом руске дипломатије Сергејом лавровом о сукобу у Карабаху.

       Лавров је у понедељак изјавио да Русија, Азербејџан и Јерменија раде на „успостављању механизма контроле прекида ватре“.

       Раније су најављени за петак у Вашингтону одвојени састанци шефова дипломатије Јерменије и Азербејџана са америчким колегом Мајком Помпеом.

       Русија, САД и Француска су посредници за сукоб у Карабаху у оквиру Минске групе ОЕБС-а.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари