Јермени крећу у лобирање формуле за Карабах: Одвајање од Азербејџана ради спасења

ХОЋЕ ЛИ СЕ АЗЕРИМА ОСВЕТИТИ ТО ШТО НА ЊИХОВОЈ СТРАНИ РАТУЈУ ТУРСКА И ЏИХАДИСТИ ИЗ СИРИЈЕ?

* Председник Владе Јерменије Никол ПАШИЊАН: „Принцип `Одвајање ради спасења` омогућава појединим групама и народима не само да се одвоје од државе у којој су дотад били - када постоји ризик од дискриминације, масовног кршења људских права или геноцида - већ такође искључује уједињење са државом ако је јасно да би то довело до наведених последица. Ово би требало да буде средишња тачка концепта за решавање питања Карабаха“

________________________________________________________________________

       ПРОБЛЕМ Карабаха треба решавати са применом принципа „Одвајање ради спасења“, изјавио је председник Владе Јерменије Никол Пашињан.

       Нагласио је да је то савремена верзија принципа самоопредељење народа.

       Нова позиција Јермена фактички значи: међународно признање отцепљења Карабаха од Азербејџана да би Јермени који у њему живе били спасени од агресивности и геноцидних намера Азербејџана и Турске.

       Уосталом, сам Пашињан је нову позицију своје земље додатно образложио овако:

       „Принцип `Одвајање ради спасења` омогућава појединим групама и народима не само да се одвоје од државе у којој су дотад били - када постоји ризик од дискриминације, масовног кршења људских права или геноцида - већ такође искључује уједињење са државом ако је јасно да би то довело до наведених последица. Ово би требало да буде средишња тачка концепта за решавање питања Карабаха“.

       Према његовим речима, „умешаност терориста-плаћеника у рат у Карабаху, као и терористичко понашање Турске и Азербејџана – дају свету правни основ за примену принципа „Одвајање ради спасења“.

       Пашињан не крије да ће „читав потенцијал Јермена“ усмерити на лобирање таквог решења „карабахског проблема“.

       Видео: Јерменска успешна одбрана на јужном фронту - Азербејџанци беже...

      

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари