Све је више разлога за питање: отимају ли Закербергу Facebook?

ПРВО ЈЕ ПРОТИВ ЊЕГА У СЕНАТУ САД СВЕДОЧИЛА БИВША САРАДНИЦА ФРЕНСИС ХАУГЕН

Френсис Хауген у улози тужиоца против Марка

Зкерберга и његове империје

* Њене оптужујуће „материјале“ искористило је 17 водећих америчких медија, одмах потом је добила позиве да посети више европских парламената, а то без режије не би било могуће

* Уследила је „побуна послуге“, са лезбејком Миом Кинг и хомосексуалцем „Џоном Доуом“ у главним улогама који су Марка и његову жену Присцилу оптужили и за сексуално узнемиравање на послу

* Нико се више и не сећа некада главне социјалне мреже MySpace. Хоће ли тако бити заборављен и Facebook?

______________________________________________________

       OД САМОГ почетка је било јасно да је озлоглашени покрет MeToo замишљен да буде и алат за вршење притиска на различите VIP личности. Сада се алат користи и против IT магната Марка Закерберга и његове супруге Присциле Чен.

       Демократска странка, која је на власти, сматра да творац Фејсбука није активно прогонио народне непријатеље – Трамписте -  и показује спремност му приреди политички процес.

       Бивши сарадници Закербергове „породичне канцеларије“ поднели су тужбу против Марка и Присциле.

       Оптужбе укључују сексуално узнемиравање, дискриминацију, хомофобију, расизам, сексизам, па чак и трансфобију.

       Навели су и „ситницу“ да су били приморавани да раде прековремено, а да им то није било плаћано.

       Наравно, свима је јасно да су главна ствар  политичке оптужбе, које у овом тренутку изгледају једноставно застрашујуће.

       Харви Вајнштајн је осуђен на 23 године затвора -  без трансфобије и хомофобије.

Присцила и Марк Закерберг

       А шта се у породичној `тврђави` милијардера заиста догађало?

       Породична канцеларија West Street укључује дадиље, преводиоце, собарице, секретарице, чуваре, возаче, тренере...

       Међу запосленим у West Street била је и Миа Кинг - девојка је током 2018-2019 радила у одељењу безбедности, штитећи „свете особе“ Марка и Присцилу од могућих напада.

       Кинг је у тужби навела да ју је редовно вређао шеф одељења за безбедност Лајам Бут, бивши агент Тајне службе САД која обезбеђује државни врх.

       Његове примедбе су се односиле на њену боју коже, фризуру и сексуалну оријентацију - Миа Кинг је црнкињаа и отворена лезбејка.  

       Други службеник West Street који се усудио тужи пар Закерберга-Чен је 26-годишњи мушкарац који је одлучио да се сакрије под псеудонимом „Џон Доу“ - што је уобичајена пракса у Сједињеним Државама за странке у парници.

       Служио је PR у `тврђави` милијардера, а у тужби тврди да је Бут исмевао његову сексуалну оријентацију (треба ли указивати да је „Доу“ хомосексуалац?). Наводно га је једном приликом и „ухватио за задњицу“.

       Кинг и Доу оптужују Марка и Присцилу за стварање токсичног окружења на радном месту.

       Доу се жали да је био примораван да ради и више од 17 сати на дан, да су сепретпостављени са њим, као и са другима, изругивали... Да је атмосфера „живо подсећала на плантаже са робовима“...

       Случај Закерберг-Чан савршено осветљава мегаломанију која је као вирус заразила све данашње супербогате који тврде да се нон-стоп боре против глади, сиромаштва, угњетавања и загревања планете, за спас човечанства.

       Међутим, одакле жеља да завладају универзумом?

       Закерберг је на једној страни са својим милијардама, имањима, безбројном послугом, PR-свитом и плаћеним политичарима. А на другој: његове обесправљене слуге које не примају ништа за прековремени рад и принуђене су да ускраћено траже на суду.

        Закерберг на своје милијарде – као ни остали супербогаташи у САД -не плаћа никакве порезе. Али његове америчке слуге морају да плате 30 одсто од својих прихода.

       Власник Фејсбука стално говори да цео свет треба да једе мање, да живи лошије, а сам демонстративно ужива у нездравом луксузу. Са гигантским имањима, приватним авионима, војском слугу.

       Закерберг и Чен су супермоћни Х-људи.

       Он нам не продаје само интернет услуге, о не. Он нам доноси вредности, поставља високе циљеве, даје смисао животу.

       Он управо ствара метаверзум.

       Није шала јер је то и назив његовог новог пословног пројекта који је везан за наочаре за виртуелну стварност.

       Међутим, неки процењују да је „побуна послуге“ саставни део покушаја да се Закербергу одузме Facebook.

        Пре „побуне слугу“ је његова бивша сарадница Френсис Хауген добила прилику да наступи у Сенату САД, а потом кренула у турнеју по  парламентима европских земаља. А управо она је америчким медијима предала мноштво „материјала“ као доказ да је у Закерберговој империји све лоше.

       А њени наступи и оптужбе су део пројекта јер је чак 17 водећих листова у САД већ пообјављивало оптужујуће текстове на бази њених `открића`: да Facebook уклања само пет одсто садржаја који шире мржњу, да се не бори против конспирологије, да је у разним земљама на страни власти против опозиције, да има повлашћене кориснике за које не важе никаква правила...

       То без режије не иде.

       Нико се више и не сећа некада главне социјалне мреже MySpace. Хоће ли тако бити заборављен и Facebook?

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари