Стручњак за вештачку интелигенцију Џефри Хинтон напустио Google и кренуо у борбу против вештачке интелигенције

ДОК ЈЕ ЈОШ РАДИО НА УНИВЕРЗИТЕТУ У ТОРОНТУ РАЗВИО НЕУРОНСКУ МРЕЖУ ЗБОГ КОЈЕ СЕ САДА КАЈЕ

Џефри Хинтон

* American International Business Machines Cor. (IBM) објавио да ће престати да запошљава људе тамо где може да користи вештачку интелигенцију. Његов извршни директор Арвинд Кришна је навео да ће тако бити и са „одељењима за подршку“ која запошљавају око 26.000 људи. И открио да ће у наредних пет година 30 послова у тим одељењима обављати вештачка интелигенција или ће бити аутоматизовано

* Недано је преко 1000 америчких стручњака из области вештачке интелигенције, које је подржао и бизнисмен Илон Маск, позвало да се „обустави обука неуронских мрежа, јер то прети човечанству“

_______________________________________________________

          БРИТАНСКО-канадски научник Џефри Хинтон, један од пионира у области вештачке интелигенције, напустио је Гугл да би могао да отворено говори о са њом повезанима опасностима, објавио је The New York Times.

          Хинтон је радио у Гуглу више од десет година и постао један од најцењенијих стручњака у својој области.

          Он је 2012-те на Универзитету у Торонту са своја два студента створио неуронску мрежу која је могла да анализира хиљаде фотографија и препозна једноставне објекте.

          Компанију коју је основао Хинтон касније је купио Гугл за 44 милиона долара, а неуронска мрежа коју је развио овај научник постала је једна од интелектуалних основа за модерне технологије засноване на генеративној вештачкој интелигенцији, као што је ChatGPT.

          Хинтон сада признаје да се делимично каје што је створио ту технологију, али указује да би неко други у сваком случају неко други дошао до истог или сличног.

          Хинтон верује да вештачка интелигенција сада постаје „све опаснија“.

          „Погледајте шта је било пре пет година и шта је сада, ... упоредите разлику и пројектујте то у будућност. То је застрашујуће", рекао је.

          У међувремену је American International Business Machines Cor. (IBM) објавио да ће престати да запошљава људе тамо где може да користи вештачку интелигенцију.

          Ово је америчкој новинској агенцији Bloomberg потврдио извршни директор корпорације Арвинд Кришна и навео да ће тако бити и са „одељењима за подршку“ која запошљавају око 26.000 људи. И открио да ће у наредних пет година 30 послова у тим одељењима обављати вештачка интелигенција или ће бити аутоматизовано.

           Недано је преко 1000 америчких стручњака из области вештачке интелигенције, које је подржао и бизнисмен Илон Маск, позвало да се „обустави обука неуронских мрежа, јер то прети човечанству“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари