Чланови француске владе пишу романе, министар финансија Бруно Ле Мер објавио већ пети

РЕКОРДЕР ПО БРОЈУ ОБЈАВЉЕНИХ КЊИГА (10) ЈЕ МИНИСТАРКА МАРЛЕН ЧИЈАПА

* Цитате из Ле Мерове „Америчке фуге“ носили многи демонстранти против пензионе реформе који постављају питање: кад министри који „изигравају писце“ стижу да раде посао за који их држава плаћа

* Министру неки посебно замерају детаљне и пикантне еротске сцене у том роману

___________________________________________________________

         ФРАНЦУСКИ министар финансија Бруно Ле Мер критикован због изласка из штампе његовог новог романа „Америчка фуга”. Не само због еротских сцена које је министар детаљно описао.

         Министров роман говори о двојици браће који су 1949. напустили источну Европу и отишли ​​на Кубу, где је концерт одржао један од највећих пијаниста 20. века Владимир Хоровиц.

         Многи су оптужили Ле Мера да губи време на писање романа усред растуће инфлације у земљи.

         Посланик Франсоа Руфин оценио је да министар  финансија „не би требало да потроши ни минут, ни сат, ни недељу на писање књига док се Французи боре са последицама инфлације“.

         Одговарајући на критике, 54-годишњи министар је рекао да му писање помаже да "одржи равнотежу" између посла и личног живота.

         Одломци из романа почели су да се активно шире на друштвеним мрежама, посебно део са еротском сценом.

         На протестима против пензионе реформ, могли су се видети плакати са цитатима из Ле Меровог романа.

         Многим Французима нарочито смета што је Ле Маире за време док је министар финансија објавио чак 5 романа, написавши укупно 1312 страница текста, што је више него што је за то време написао његов блиски пријатељ, писац Мишел Велбек.

         У интервјуу France-2, француска премијерка Елизабет Борн је - упитана шта мисли о томе што њени министри усред кризе пишу романе, - рекла да се сви одговорно баве питањима за која су задужени.

         Није случајно говорила о „миниостима“.

          Француски државни секретар за социјалну економију и јавни живот Марлен Чијапа објавила је 10 књига, министар унутрашњих послова Жералд Дарманин – две, а једну шеф премијеркиног кабинета Оливије Веран.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари