Ватикан покушава да Франциска и поводом Јерусалима прода за „светог оца”

А ОН ПОЗВАО МУСЛИМАНСКЕ ЗЕМЉЕ ДА ПОВОДОМ ТРАМПОВЕ ОДЛУКЕ ПОКАЖУ „МУДРОСТ И ОПРЕЗ”

         ПАПА Франциско поновио је данас свој позив на мудрост и опрезност свих након контроверзне одлуке САД да признају Јерусалим као главни град Израела.

         „Свети отац понавља свој позив на мудрост и опрез свих и упућује жарке молитве да се лидери земаља у овако озбиљном тренутку посвете предузимању спречавања нове спирале насиља”, наведено је у саопштењу Ватикана.

         Папа је још у среду изразио своју забринутост, позвавши на поштовање статуса кво у складу с резолуцијама УН.

         Ватикан је данас саопштио да он прати с великом пажњом ситуацију на Блиском истоку и посебно у Јерусалиму “светом за Јевреје, хришћане и муслимане широм света”.

         Такође је апеловано на светске лидере да “одговоре делима и речима на жељу за миром, правдом и безбедношћу за народе тих мученичких земаља”.

         И пре састанака Арапске лиге и Организације за исламску сарадњу Ватикан је поновио познату позицију у односу на јединственост Светог града (Јерусалима) и апсолутну потребу да се поштује статус кво у складу са одлукама међународне заједнице.

         Света Столица сматра да само решење до кога би се дошло преговорима између Израела и Палестинаца може донети “стабилан и трајан мир и гарантовати мирну кеогзистенцију између две државе у међународно признатим границама”.

         Једнострана одлука америчког председника Доналда Трампа да призна Јерусалим као престоницу Израела изазвала међународну осуду. Сукоби су избили на палестинским територијама у суботу трећи дан заредом.

         У њима и у израелским ваздушним ударима су погинула четири Палестинца у појасу Газе и на десетине их је рањено. Папа Фрања је изразио бол због тих сукоба.

         Напетост се осећа и данас у Јерусалиму где је једном чувару повреде опасне по живот нанео ножем палестински нападач који је потом ухваћен.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари