Манивал: Тужилаштво Ватикана ниједан случај прања новца није довело до суда

А ЈОШ ЈЕ ПАПА БЕНЕДИКТ ШЕСНАЕСТИ ЖЕЛЕО ДА ГА ОСЛОБОДИ ИМИЏА „ПОРЕСКОГ РАЈА“

        КОМИТЕТ Савета Европе за прање новца Манивал похвалио је ватиканске финансијске регулаторе за ефикасно обележавање сумњивих трансакција али и критиковао тужилаштво Ватикана јер ниједан случај прања новца није доспео на суд.

        Манивал је данас објавио редовни извештај о придржавању Ватикана међународних норми за борбу против прања новца и финансирања тероризма. Ватикан је прихватио постављене захтеве да би се ослободио имиџа пореског раја и као део финансијских реформи започетих у време папе Бенедикта Шеснаестог.

        У извештају је поновљена главна жалба из 2015, да ватиканско тужилаштво замрзава имовину у случајевима сумњивих трансакција, али да то не прате кривични поступци.

        Наводи се да је ватиканска Управа за финансијске информације од 2013. обележила 69 потенцијално проблематичних трансакција, што је довело до отварања 27 истрага о криминалу.

        Међутим, осам истрага је затворено без изношења оптужби, шест је окончано без оптужница, а ниједан случај прања новца није довео до оптужнице, самим тим ни до суђења.

        Један случај који је доспео на суд је суђење за проневеру некадашњем председнику и благајнику ватиканске дечје болнице. Бивши председник је осуђен на годину дана условно због злоупотребе положаја док је бивши благајник ослобођен.

        Бележи се такође да је ватиканска жандармерија основала јединицу финансијске полиције као и да је тужилаштво запослило помоћника с искуством у гоњењу финансијских злочина.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари