Франциско 2014. ЕУ назвао „уморном баком”, а сада упозорава да је „драматично неплодна”

ПАПА ОЦЕНИО ДА СУ ХРИШЋАНИ „ПОЗВАНИ ДА ПОНОВО ДАЈУ ДУШУ ЕВРОПИ”

  • Пред европским лидерима рекао и ово: “Нажалост, видимо колико често се разговор лако своди на расправу о бројевима. Не постоје грађани, већ постоје гласови на изборима. Не постоје мигранти, него постоје квоте. Нема радника, постоје економски индикатори, нема сиромашних, постоје линије сиромаштва”

         ПАПА Франциско је у суботу рекао да жали због “драматичне стерилности” Европске уније у којој се рађа мало деце и која не успева да буде узор младима.

         “Традиционално, опредељујемо се за издају” идеала који чине величину Европе, оценио је аргентински папа у својој још једној лекцији ЕУ пред учесницима конференције о хришц́анском допринос будуц́ности европског пројекта.

         “Одбацивање онога што је дошло од очева, наследило је време драматичне неплодности. Не само зато што се у Европи рађа мало деце (...), и јер су они којима је ускрац́ено право да се роде многобројни, већ и због тога што се она (Европа) показала као неспособна да младим људима пренесе материјалне и културне инструменте за суочавање с будуц́ношц́у”, објаснио је Фрања.

         Пред европским лидерима папа је говорио о одговорности хришц́ана у Европи, јер “одређена секуларна пристрасност” своди религију у “сасвим приватну и сентименталну сферу”.

         По њему, хришц́ани су “позвани да поново дају душу Европи, да пробуде своју савест, не да заузимају простор, вец́ да подстичу процесе који стварају нову динамику”.

         Хришћани такође морају подсетити ЕУ “да она није скуп бројева или институција, вец́ да је чине људи”.

         “Нажалост, видимо колико често се разговор лако своди на расправу о бројевима. Не постоје грађани, већ постоје гласови на изборима. Не постоје мигранти, него постоје квоте. Нема радника, постоје економски индикатори, нема сиромашних, постоје линије сиромаштва”, рекао је он.

         “Конкретан карактер људске особе је тиме сведен на апстрактни принцип, што је погодније”, објаснио је папа.

         Понављајући позив за пријем миграната, такође је признао потребу за “мудрим” управљањем које захтева “отворено срце”, уз “могућност да се потпуно интегришу” придошлице.

         Они имају дужност да “знају, поштују и прихвате културу и традицију домац́ина”, рекао је Фрања.

         Папа је на крају позвао хришц́ане да буду “креативни” да би Европа одржала “обец́ање мира” који су дали њени оснивачи.

         Подсетивши да Италија ових дана обележава стогодишњицу битке код Капорета (Кобарида), један од својих најтежих пораза у Првом светском рату, папа је објаснио да је та драма показала да “онај ко одустане од сопствених позиција, завршава поражен”.

         “Ово није време за копање ровова”, рекао је папа.

         Од његовог избора 2013. године, Хорхе Бергољо, први не-европски папа, показао се као захтеван присталица Европске уније коју је новембра 2014. године у Европском парламенту у Стразбуру упоредио с уморном “баком”.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари