ПЕКИНГ: Посета од глобалне важности

НЕМАЧКА КАНЦЕЛАРКА СПАС ЗА ПОСРНУЛУ ЕВРОПСКУ ЕКОНОМИЈУ ТРАЖИ У КИНИ

  • Меркел ће покушати да придобије Кину - која има највеће залихе страних валута на свету - да уложи део тог новца у тзв. „bailout“ пакете помоћи посрнулим европским економијама. Међутим, експерти сматрају да су јако мали изгледи да Кина пристане на тако нешто

​        НЕМАЧКА канцеларка Ангела Меркел састала се данас с кинеским премијером Вен Ђијабаом током свог већ другог боравка у Пекингу за само седам месеци.

​        Кини је јасно да дуготрајна и тешка економска криза у Европи сада већ кочи и њу саму. Зато је Пекинг од најкомпетентнијег саговорника сазна -  на који начин Немачка мисли да зауставља актуелне економске проблеме у Европи.

​        Меркел је у дводневну посету Кини стигла с неколико министара и кључним представницима пословног сектора.

​        На почетку посете Мерркелова је посетила фабрику европског произвођача Airbus која се налази у близини Пекинга.

​        Има индиција да би Airbus могао добити изузетно добар уговор за вријеме ове посете.

​        „Кина и Немачка, као велике економије и производни и извозни дивови, заједно раде на адресирању ове кризе“, истакао је заменик кинеског министра спољних послова Сонг Тао.

​        „Овај састанак надилази билатералне оквире и од глобалне је важности“, нагласио је Тао.

​        Меркел ће покушати да придобије Кину - која има највеће залихе страних валута на свету - да уложи део тог новца у тзв. „bailout“ пакете помоћи посрнулим европским економијама. Међутим, експерти сматрају да су јако мали изгледи да Кина пристане на тако нешто.

​        Ништа нису веће ни шансе да немачка канцеларка убеди Пекинг да престане да у Савету безбедности УН (заједно са Русијом) блокира изгласвање резолуције која би отворила врата страној војној интервенцији у Сирији.

​        Немачка је највећи економски партнер Кине на простору ЕУ. Готово половина извоза из ЕУ у Кину долази из Немачке.

​        Четвртина ЕУ увоза из Кине стиже у Немачку.

​        Билатерална размена између две земље је достигла 169 милијарди долара у 2011, што представља раст од 18,9 одсто у односу на претходну 2010. годину.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари