Откривена „Британска Атлантида”

УДРУЖЕНИ НАУЧНИЦИ УШЛИ У ТРАГ ЈЕДНОМ ИЗГУБЉЕНОМ СВЕТУ

  • Отишла је под воду постепено – због климатских промена на Земљи - пре отприлике осам и по хиљада година. А пре тога су се између данашње Данске и Шкотске били градови 
  • Централни део овог копна био је величине Француске, а ако му додамо приобална острва, то би износило отприлике 800 хиљада квадратних километара”, - предочава Ричард Бејтс, професор универзитета у Сент Ендрусу

         НЕДАЛЕКО од обала Велике Британије пронађени су трагови нестале цивилизације.

         Трагања за потопљеним световима већ више деценија привлаче истраживаче који покушавају да пронађу митску и мистериозну Атлантиду. А у Великој Британији данас са сигурношћу говоре о томе да су пронашли своју. Британску Атлантиду.

         Ова древна цивилизација се простирала од Данске до Шкотске и отишла је под воду пре осам и по хиљада година. Нестали део копна, према мишљењу британских научника, некада је био центар Европе. Али, полако га је прогутало Северно море.   

         „Централни део овог копна био је величине Француске, а ако му додамо приобална острва, то би износило отприлике 800 хиљада квадратних километара”, - предочава Ричард Бејтс, професор универзитета у Сент Ендрусу.  

         О постојању „британске Атлантиде” почело је да се прича још почетком прошлог века, када су на једном морском пруду први пут били пронађени трагови делатности човека. Међутим, тек скоро су сазнања о њој постала потпунија – захваљујући томе што су нафтне компаније, које су изводиле геолошка истраживања у Северном мору, поделиле са научницима резултате својих подводних истраживања.

         Водећи британски универзитети су тада одлучили да уједине напоре како би што више сазнали о онима који су насељавали овај део копна. Направили модел флоре и фауне. И, дошли до закључка да су услови за живот тамо били веома комфорни, али да је на тој огромној територији живело свега неколико десетина хиљада људи.  

         „То су били ловци-скупљачи. Живели су у невеликим породицама које су се премештале по тој земљи набављајући храну”, - претпоставља Ричард Бејтс.  

         Према мишљењу научника, разлог нестанка овог света су климатске промене на земаљској кугли.  

         „Када бацамо у море новчиће, ми, у суштини, понављамо оно што су радили наши далеки преци. Они су бацили у воду различите предмете, претпостављамо, да би на тај начин умилостивили стихију. Њима се чинило да море њих потискује јер су учинили нешто што не ваља”, - објашњава Мартин Бејтс, професор универзитета у Велсу.   

         Трагати за остацима древне цивилизације у мутним водама Северног мора није једноставно, поготово што је таква потрага доста скупа, али нико неће да се заустави на достигнутом.  

         Трагачи за „британском Атлантидом”  још увек сматрају да се налазе на почетку пута и да су видели тек врх леденог брега.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари