Једни у Турској објављују да је отрован Ердоганов противник Фетулах Гулен, други – да је жив

НАВОДНО ЈЕ НА ГУЛЕНОВОМ ИМАЊУ У САД ИЗВРШИО САМОУБИСТВО ЊЕМУ БЛИЗАК ТУРЧИН

Амерички Турчин Фетулах Гулен

* Турске власти оптужиле су Гуленову организацију, коју називају ФЕТО (Фетулахова терористичка организација), за умешаност у покушај државног удара у јулу 2016. године. После те побуне ухапшено је више од 80 хиљада људи, а отпуштено или суспендовано са посла око 150 хиљада државних службеника, укључујући и официре

_________________________________________________________

       TУРСКИ медији објављују да је умро Фетулах Гулен, познати исламски верски проповедник и политички противник шефа државе Реџепа Тајипа Ердогана.

       Опозициони информативни портал Oda TV пренео је да је Гулен могао бити отрован у ноћи између 16. и 17. новембра.

       Један од Гуленових присталица, који је био на његовом имању у САД, у Пенсилванији, наводно је извршио самоубиство.

       Међутим, појавила су се и оповргавања вести о Гуленовој смрти. На пример, новинар Емре Услу је, позивајући се на своје изворе, на Твитеру написао да је Гулен доброг здравља.

       Јавио се и Гуленов блиски пријатељ Џевдет Туркјолу. Он је објавио снимак са тврдњом да живот Ердогановог противника није угрожен, а да су вести о атентату на његов живот лажне.

       Турске власти оптужиле су Гуленову организацију, коју називају ФЕТО (Фетулахова терористичка организација), за умешаност у покушај државног удара у јулу 2016. године.

       У Турској је после побуне ухапшено више од 80 хиљада људи, а отпуштено или суспендовано са посла око 150 хиљада државних службеника, укључујући и официре.

       Сам Гулен, који се у време покушаја свргавања Ердогана налазио у Сједињеним Државама, осудио је покушај пуча и негирао оптужбе на свој рачун.

       Званична Анкара је и полуотворено оптуживала САД да су стајале иза покушаја пуча 2016-те.

       Турске власти захтевају од 83 земље да јој изруче 452 особе“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари