Галијашевић: Радикализацијом БиХ се диригује из С. Арабије и Катара, уз сагласност САД и Британије

БиХ ЈЕ НАКОН ПАДА ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ ПОСТАЛА МЕКА ЗА СВЕ КОЈИ СУ СЕ БОРИЛИ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ

Параџемат у Ошвама

* Нико не зна ни колико је тих људи, али ни ко су они, јер су дошли без икаквих докумената. У међувремену су многи од њих постали верски учитељи, али и инструктори војне обуке. Јавна је тајна да у већини тих насеља функционишу парамилитарни кампови за обуку и регуртацију

* „Тешко је поверовати да водеће западне земље не знају шта се дешава у БиХ, биће да оне то одлично знају јер те људе користе за своје тајне операције у Европи и на Блиском и Средњем истоку. Зато им не смета Изетбеговићева унитарна БиХ“

_________________________________________________________

       ЕКСПЕРТ за борбу против међународног тероризма Џевад Галијашевић оценио је да је драстичан пораст броја радикалних исламиста у БиХ резултат политике коју води владајућа СДА, али и чињенице да је БиХ, послије пада терористичке организације Исламска држава постала Мека за све који су се борили на Блиском истоку.

       Бјежећи од могућих судских поступака, додао је он, већина њих је уточиште пронашла у параџематима у БиХ.

       - Нико не зна ни колико је тих људи, али ни ко су они, јер су дошли без икаквих докумената. У међувремену су многи од њих постали верски учитељи, али и инструктори војне обуке. Јавна је тајна да у већини тих насеља функционишу парамилитарни кампови за обуку и регуртацију - нагласио је Галијашевић у изјави Срни.

       Он тврди да се процес убрзане радикализације БиХ синхронизује из исламских центара у Саудијској Арабији и Катару, али уз сагласност САД и Велике Британије.

       Галијашевић каже да је тешко поверовати да водеће западне земље не знају шта се дешава у БиХ, напомињући да је супротно, односно - да онe то одлично знају зато што те људе користе за своје тајне операције у Европи и на Блиском и Средњем истоку.

Џевад Галијашевић

       - То је и кључан разлог због чега Бакир Изетбеговић и СДА имају благонаклон однос Запада према отвореној тежњи за унитаризацијом БиХ - сматра Галијашевић.

       Он је објаснио да је највећи број радикалних поклоника ислама окупљен у вехабијским заједницама и 21 параџемату који су 2016. године одбили позив Исламске заједнице у БиХ да се интегришу.

       Наводећи да вехабијски покрет по својој суштини не представља терористичку опасност јер је усмерен на "право тумачење ислама", Галијашевић је указао да су ипак бројни примери да су управо припадници ових заједница регрутовани и учествовали у терористичким акцијама широм света.

       Он је рекао да се вехабијске заједнице у БиХ најтачније могу описати као "мноштво малих Исламских држава" или "државе у држави", те да је БиХ показала да је потпуно немоћна да било шта учини.

       (Срна)

       Региструјте се на нашем Telegram   каналу: https://t.me/faktorga     

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари