ЧАВЕЗ: Спојићу социјализам и хришћанство, социјализам је Христов пројекат на земљи

Још једна иницијатива председника Венецуеле

  • Ватикан и локална католичка хијерархија више пута су последњих година тврдили да су Чавезове идеје `неспојиве са католичким исповедањем вере` и жестоко их критиковали. Међутим, у Венецуели већ пет година постоји и Реформисана католичка црква која је лојална шефу државе

          ЛИДЕР Венецуеле Уго Чавез објавио је да има намеру да у свом деловању обједини хришћанство и социјализам.

          Најављујући своју нову изборну кампању, Чавез је рекао и ово: „Дошло је време хришћанства и социјализма у венецуеланском стилу. Наредних шест година биће за Венецуелу време великих успеха на путу изградње социјализма који је Христов пројекат на земљи јер је заснован на праведности, једнакости и миру“.

          Ватикан и локална католичка хијерархија више пута су последњих година тврдили да су Чавезове идеје `неспојиве са католичким исповедањем вере` и жестоко их критиковали. Међутим, у Венецуели већ пет година постоји и Реформисана католичка црква која је лојална шефу државе. Њени свештеници су дотад служили у другим хришћанским заједницама па из њих били искључени.

          `Чавезови католици` - који потпуно подржавају његову политику - дозвољавају својим свештеницима да се жене, нису против развода бракова, а не сматрају грехом ни `једнополну љубав`.

          Иначе, председник Венецуеле је истовремено изјавио да има намеру не само да победи десницу на изборима 2012, него и да нокаутира `олигархе и лакеје који се у струку пресамићују пред америчким империјализмом».

          Чавез је директно оптужио своје политичке противнике да имају намеру – у случају освајања власти – да укину социјалне програме у корист сиротиње. Па нагласио: «Буде ли тако, буржоазија ће опет приватизовати здравство и физички ликвидирати лекаре Кубанце који бесплатно лече наш народ».

          У Венецуели раде хиљаде кубанских лекара, а укупно у реализацији учествује 40.000 стручњака са Кубе. Чавез њихов рад плаћа испорукама Куби нафте по сниженим ценама.

          Чавез је на власти од 1999. а актуелни председнички мандат му истиче 10. јануара 2013. године.

          Он је изразио пуни оптимизам да ће се наредне године потпуно опоравити од последица хемотерапија којима је био подвргаван након операције злоћудног тумора.

          Венецуеланска опозиција има намеру да у фебруару изабере заједничког председничког кандидата који се супротставио Чавезу. Сви су изгледи да ће то бити гувернер државе Миранда Енрике Каприлес Радонски.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари