АХМАДИНЕЏАД: Уопште нисам узнемирен због могућег војног напада Израела

ПОРУЧИО ТЕЛ АВИВУ И ВАШИНГТОНУ ДА НЕ МОГУ ДА УТИЧУ НА ПОЛИТИКУ ИРАНА

  • Ирански председник у интервјуу CNN нагласио да ће се његова земља у случају израелског напада бранити. При том је подвукао: да је управо то имао у виду када је говорио о намери Ирана да Израел збрише са лица земље

        ПРЕДСЕДНИК Ирана Махмуд Ахмадинеџад - у интервјуу америчком CNN - поручио је Тел Авиву и вашингтону: „Уопште нисам узнемирен због могуће војне операције Израела“.

       При том је могућу агресију Израела уопредио са понашањем терористе-самоубице. Па наставио: „Зар је Иран могуће уништити? Наравно да није! Ми ционистички режим доживљавамо као злокобну власт терориста. Чак уколико нешто и учине, говорим ово хипотетички, то на нас неће имати озбиљан утицај“.

       Ирански председник је поновио своју омиљену тезу: да ционистички режим нема историјске корене на Блиском Истоку.

       „Зато што су већ били у Ирану, многи од њих, значи ли то да им и Иран припада? Иран припада иранском народу, у свој његовој целовитости: муслиманима, јудејима и хришћанима“ - рекао је Ахмадинеџад.

       Председник Исламске Републике Иран посебно је истакао да „ционисти немају никакве везе са Јеврејима“.

       Ахмадинеџад је, иначе, указао да никада претње Барака Обаме није називао „блефом“.

       „Када кажемо да претње Обаме за нас немају никакав значај, онда мислимо да те претње немају никакве утицај на нашу политику“ - прецизирао је Ахмадинеџад.

       Америчке дипломате су оптужиле Ахмадинеџада да користи говорницу Генералне Скупштине УН да би ширио „параноидне теорије“ и да  извређа Израел.

       Световни лидер Ирана више пута је износио антиизраелске тезе оптужујући западне земље да планирају преврат у Ирану да би свргле његово руководство и да зато санкцијама подривају економију и безбедност његове земље.

       У свом наступу са говорнице ГС УН, Ахмадинеџад није дотакао нуклеарни програм своје земље који је основни камен спотицања у односима са САД и другим западним државама. О њему је говорио само новинарима, изјавивши да је Иран способан да неутралише све покушаје да се саботира његов нуклеарни програм.

       Међутим, говорећи пред званичним представницима држава, председник Ирана је истакао да је његова земља спремна на дијалог за решавање несугласица са САД о нуклеарном програму. „Ми никада нисмо имали проблем са америчким народом“ - рекао је Ахмадинеџад.

       Ирански председник стално говори да Израел стоји иза ширења дезинформација да ирански нуклеарни програм угрожава безбедност. „Ционисти су веома авантуристични. Они очајнички покушавају да исфабрикују чињенице, јер су уверени у победу“ - рекао је председник Ирана у интервјуу CNN.

       Он је нагласио да ће се Иран у случају израелског напада бранити. Подвукавши да је управо то имао у виду када је говорио о намери Ирана да Израел збрише са лица земље.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари