Додик Зарацину: Ништа нам не треба од Њемачке - ми вашу политику доживљавамо као антисрпску

„ПРИЈАТЕЉСКИ ВАМ САВЈЕТУЈЕМ, А ВИ ТО СХВАТИТЕ КАКО ХОЋЕТЕ: ПОВУЦИТЕ ШМИТА ИЗ БиХ“

* ДОДИК: Српска је спремна да разговара са Њемачком по свим питањима. Без обзира што сматрамо да нисте коректни око ових ствари, спремни смо да наставимо даље. Што се тиче Берлинског процеса, који Вас највише интересује, процјенићемо и видјети да ли ми желимо да будемо унутра. Ми подржавамо БиХ у складу са Уставом БиХ. Не подржавамо антиуставну БиХ, него искључиво како тамо пише. Та БиХ, уставна, није предмет наших размишљања о одласку, а ова Ваша јесте

* ЗАРАЦИН: Морам вам рећи да одлучно и сигурно стојимо иза високог представника Шмита, односно да он у свом мандату има слободу дјеловања и да га ми у том смислу и подржавамо. Ја сам и чврстог убјеђења, уколико ћете ви овај став одбацити, то се може очекивати, да то не може довести ни до чега

* ДОДИК: Наравно да иза вас стоји моћна држава, то је тачно, али то још увијек не значи да са нама можете да радите шта хоћете. Интервенисали ви или не интервенисали у случају Шмита, ја вам препоручујем да му кажете да не долази овамо, онда ни ви нећете морати интервенисати. Ако баш хоћете да пробате, интервенишите, пробајте

* ЗАРАЦИН: Не разумијем шта је ваша тактичка, односно стратешка намјера... Али, можда господин предсједник то мени може појаснити и помоћи. Мислим да је потпуно јасно да ескалација ником није од помоћи. Но јасно је да ћемо ми у складу са тим и дјеловати

* ДОДИК: Сада сте нам потврдили да је ваша одлука о обустваљању кредита искључиво политичке природе и заснована на политичкој процјени како се овдје ради о непослушним момцима који би требали бити кажњени са ваше стране. И ми то разумијемо. Наравно да ми мислимо да је то арогантно са ваше стране и потпуно нетачно, али ћу вам једну ствар рећи: ми не желимо више сарадњу са вама... Ми нисмо друштво социјалне помоћи. Не треба нама ваша социјална помоћ

______________________________________________________________

           МЕДИЈИ из ФБиХ данас су објавили исјечак из стенограма са састанка предсједника Републике Српске Милорада Додика и специјалног изасланика Владе СР Њемачке за Западни Балкан Мануела Зарацина, одржаног 7. септембра 2023. године у Палати Републике.

           Објављени исјечак је очигледно за циљ имао дискредитовање предсједника Додика. Намјерно су изостављени дијелови са краја састанка гдје се јасно види у чему је Додик био озбиљан, а шта је било шала.

           Стенограм је у посједу РТРС-а и поменути дио преносимо у потпуности.

           "Слушајте, нема ни једног ваљаног аргумента који нама гарантује да имамо стабилан и сигуран живот у оквиру БиХ, рекао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

           "Коју валуту планирате да уведете када се отцијепите?", рекао је Мануел Зарацин, специјални изасланик Владе СР Нјемачке за Западни Балкан.

           ДОДИК: Нашу!

           ЗАРАЦИН: (смијех)

           ДОДИК: Имамо ми припремљену... Смијете се Ви, шта... Па ми поштујемо Вашу валуту. Рубљу! Ето коју ћемо валуту увести.

           ЗАРАЦИН: Да ли се можете сјетити како је Сорош направио своју валуту?

           ДОДИК: Ми ћемо увести рубљу или тако нешто.

           ЗАРАЦИН: Пуно среће са рубљом.

           ДОДИК: И онда ћемо продавати гас. Ми вама, дабоме.

           ЗАРАЦИН: Не требамо више.

           ДОДИК: А не требате? Па то можда Ваша опција, али видјећемо. Можда Вас интересује литијум?

           ЗАРАЦИН: Износ девизног курса једноставно...

           ДОДИК: Добро, ок, ово сам се мало шалио на Ваше питање о валути. Наравно да то није неизвјесно. Али, да ли мислите да је толико снажна конвертибилна марка да ћемо ми жалити за њом? Код Ваше Дојч банке, налазе се депозити Централне банке у БиХ. Наша Централна банка не може да емитује ни оно за шта има реално покриће. Рецимо, ми сада имамо 500 милиона евра више у депозитима него што имамо емисије конвертибилне марке. Чекај, ово је суштина. Ово је суштинско питање. А можете и Ви бити мени искрени па рећи колико сте емитовали евра без покрића у задње три године? И хоћете да Вам ја донесем одлуку Европске централне банке која је то урадила? Ето, ми немамо емисиону банку.

           ЗАРАЦИН: Да ли би постојао фиксни девизни курс са евром или доларом, када би се увела ова валута или би то било у слободном оптицају?

           ДОДИК: Ми имамо искуства, немојте сумњати у то. Имали смо своју централну банку, имали смо све. Мало било поремећено, али добро. Као што видите, ми смо то преживјели. Видите овај град како је сређен без Ваших пара.

           ЗАРАЦИН: Ја ћу Вам поклонити наљепницу са нула марака на њој.

           ДОДИК: Хоћете да ја Вама сада поклоним наш изглед будуће валуте?

           ЗАРАЦИН: Наравно.

           ДОДИК: И шта би, изашли на медије па, као, ево видите колико су озбиљни?!

           ЗАРАЦИН: Ја сам и од Волфганга Шојблеа добио већ једну новчаницу гдје је он био осликан, то је наравно био лажан новац.

           ДОДИК: Мене нема на томе.

           ДОДИК: Добро, ај мало смо се шалили. Углавном, хвала Вама и драго ми је што можемо причати на овај начин. Република Српска је спремна да разговара са Њемачком по свим питањима. Без обзира што сматрамо да нисте коректни око ових ствари спремни смо да наставимо даље. Што се тиче Берлинског процеса, који Вас највише интересује, процјенићемо и видјети да ли ми желимо да будемо унутра. Што се тиче БиХ, ми подржавамо БиХ у складу са Уставом БиХ, како пише тамо. Не подржавамо антиуставну БиХ, него искључиво како тамо пише. Та БиХ, уставна, није предмет наших размишљања о одласку, а ова Ваша јесте. И ово за Шмита сам озбиљно мислио, а вјерујем и Ви. Хвала Вам. Надам се да Вам се свидјела моја ракија па ћу Вам и овај пут поклонити.

           ЗАРАЦИН: Ваша ракија је заиста пуно боља него Ваша политика.

           ДОДИК: Када би довољно попили те ракије онда би схватили да сам у праву. Можете почети одмах.

           ЗАРАЦИН: Када бисте имали толико процента на изборима, колико има алкохола...

           ДОДИК: Близу сам ја, само колико видим Ваши падају.

           ЗАРАЦИН: 14,9 одсто јер један посланик више би био Зарацин. Да, када сам разговарао са Аналеном Бербок онда је она само рекла, био је још један колега који је рекао, ми смо тачно одлучили да добијемо 14,9% гласова да она не би могла бити премијер, односно канцелар, него да она буде... и она је одличан министар вањских послова. С тиме да ти не можеш постати посланик унутра...

Протоколарно сликање: Мауел Зарацин и Милорад Додик

           ДОДИК: А онда Вас је послала мени овдје, јел?

           ЗАРАЦИН: Да, да, да, она је вјероватно рекла да ће Додик сада бити кажњен зато што није добила довољно гласова. Господине предсједниче, пуно хвала на разговору. Не разговору у садржини, него у форми. Полазим од тога да ћемо се поново видјети једног дана на неком мјесту.

           ДОДИК: Кад год Ви изаберете, ја Вас нећу молити за састанак, али ће ми бити увијек драго. Кад сте у региону и ако мислите... ја сам ту увијек спреман. А за почетак, почните мало да мијењате став о нама.

           ДОДИК: Драго ми је да вас поново видим. Али заиста. Овај, вјерујем да је пут довде био занимљив, у међувремену смо имали низ активности. Цијенимо да је најважнија она прича везана за обавјештење око ваше одлуке Владе да обустави средства Републици Српској и ја вас молим да то реализујете. И да пошто смо ми у могућности да ријешимо неке алтернативне могућности да не стоје пројекти. И рећи ћу оно што сам и рекао, да то није коректно, није фер. Да је то погрешна ваша одлука, као и многи закључци о нама овдје.

           Ми смо апсолутно озбиљна структура и савршено знамо шта радимо. Та ваша оптужба о сецесији апсолутно не стоји, јер никада нисмо конкретно на том плану урадили. И то обично тако иде кад немате ништа озбиљно онда узмете тривијалне разглоге па онда кажњавате неког. Дакле, што се тога тиче, апсолутно мислим да је било превише политичке галаме што је ваш циљ био да нам овде нанесете политичку штету. А ја вас сад молим да утичете на ваше факторе да се повуку из уговора да можемо ићи даље.

           Друго питање је било везано за овај развој око питања везано за Берлински процес. Ми смо раније разговарали на ову тему. Оно што Република Српска може да да сагласност за два пројекта из Берлинског процеса, и ничим није укључена у питање разговора између Приштине и Београда, као што знате. И оно што је нас опредијелило везано за трећи закон је стално негативно конотирање Републике Српске од стране Приштине. И наравно да ми преко тога нисмо могли да пређемо. И сада смо спремни да пустимо у процедуру та два закона. Ми смо хтјели да то убрзамо, међутим, из познатих вама разлога које нећу да помињем, у Предсједништву су неки инсистирали на комплету тако да то није могло проћи па се процедура враћа, али можете рачунати на та два закона.

           Ако могу нешто пријатељски да Вам савјетујем, а ви то схватите како хоћете, повуците Шмита из БиХ. Он није именован у складу са Резолуцијом Савјета безбједности. Нити је именован у складу са Анексом 10 Дејтонског споразума. Ми мислимо да Ви стојите иза тога. Шта он ради овдје? И да је то у том поглед за нас то неприхватљиво. Да се неизабрани странац понаша на тај начин овде. Овдје Вам је Анекс 10 Дејтонског споразума па кад будете имали прилику, прочитајте. Вјерујем да је потребно да мало освјежимо нека знања. И ми имамо озбиљан проблем с њим. И не можемо да прихватимо његово дјеловање. Народна скупштина је одбацила све његове интервенције и он овде није добродошао. Тако да његов долазак овдје само може изазвати додатне проблеме.

           Одустаните од приче везано за имовину, то је наша имовина. Нигдје ни у једном документу нема упориште за то да се бавите питањем имовине. И ми имамо ту јасан став. То није за нас питање које ће доћи на сто. То су најважније ствари које сам имао да вам кажем. Видим да сте имали доста активности у Сарајеву, па ме интересују поруке које сте рекли да ћете ми послати. Изволите.      

           ЗАРАЦИН: Мислим да је то једно питање поштовања да ми у вези са мјерама које смо донијели можемо и лично сада овдје да разговарамо. Мислим да је управо битно да се саговорници гледају у очи, без обзира на то ако постоје различита стајалишта. Многе теме које сте ви тренутно потакли, ми наравно, на њих гледамо потпуно другачије. И о томе ћу сада да нешто кажем, односно о ова четири пројекта. Одлука о сукцесивном окончању стоји. То значи да се за овај Хргуд и овај водовод у Градишкој, има још времена да се нешто може одрадити. Али једноставно, лопта је сада на вашој страни, ваша процјена активности које ви водинте у смислу вођења политике које ви и које нама стоје на располагању.

           Развојна сарадња која се односи на социјална давања и на хуманитарне помоћи ми ћемо и даље подржати. Једноставно то су мјере које се не односе на људе који овде живе, такође то не значи да ми не желимо да подржимо пројекте од стратешког значаја везано за ризик за њемачке пореске платише везано за отплату касније ових потраживања. Сукцесивно окончање значи да се може и беспријекорно имплементирати. Први пројекат треба да буде окончан маја 2024. а други децембру 2024. године.

           Везано за Кристијана Шмита, чули смо најновије изјаве везано за њега. Морам вам рећи да одлучно и сигурно стојимо иза високог представника, односно да он у свом мандату има слободу дјеловања и да га ми у том смислу и подржавамо. Ја сам и чврстог убјеђења уколико ћете ви овај став одбацити, то се може очекивати, да не може довести ни до чега. Не разумијем шта је ваша тактичка, односно стратешка намјера која стоји иза тога свега. Али можда господин предсједник то мени може појаснити и помоћи. Мислим да је потпуно јасно да једна таква ескалација ником није од помоћи. Но јасно је да ћемо ми у складу са тим и дјеловати.

           Што се тиче Берлинског процеса, ситуација мало другачије изгледа. Што се тиче Берлинског процеса, јасно да постоје велика размимоилажења и разлика преговарача, и свих који су добили пакет тога свега што се треба имплементирати и то је већ нешто што јако дуго траје и дубоко је укорјењено, али мислим да се ипак треба радити да се то коначно помјери са мртве тачке. Поготово са аспекта те регионалне сарадње, и поготово с обзиром на ту тешку ситуацију, то је веома битно и за Репулику Српску. Дакле, то је понуда, прилика за све актере у региону. Ради се о конкретним мјерама које ће довести до побољшања животног стандарда свих људи. Значи ипак да се ради на имплементацији овога, без да на то утиче овај став који постоји у вези са статусом Косова.

           а знам да су изјаве "косовске владе" везано и за оснивање Заједнице српских општина и све што оне личности говоре да није добродошло у Републици Српској. У неком мањем оквиру бих рекао да ја то наравно потпуно разумијем, али овдје нећу да кажем само. Међутим о томе се не ради. Ради се о томе да грађани Републике Српске могу безвизно да отпутују, рецимо до Дечана. Наравно да је то све повезано и за европски пут у европске интеграције, односно стварање једнога регионалног заједничког тржишта и то је повезано са свим и са једне стране ради се о пакту, економском расту и зато ми је стало до тога да БиХ активно учествује о имплементацији овог пројекта, да оснује комисије односно именује чланове комисије да они рад на имплементацији.

           Знам да је то ваша политичка одлука и да то свакако није одлука која се подразумијева за вас и да политички односи између Косова и Србије једноставно је тај политички, напетости, ту одлуку, једноставно се повећало. Искрено и лично желим да кажем да сам одлучио да поготово везано за ту веома напету ситуацију, која постоји у Митровици, да нешто покрене укључујући да се ескалација избјегне. Разговарам са многим људима у Митровици, поготово на сјеверу Митровице и када разговарам са тим људима који додуше нису политички на тој вашој страни, међутим ипак они ми изражавају шта осјећају, чега се боје и све оно како се осјећају.

           Моја је идеја да 16. октобра свих шест држава Балкана дођу на самит зван „Балкан - Берлин“ и желимо тиме ставити дознања да упркос опасној ситуацији и тих спорних питања, да се води ипак дијалог, без обзира на ескалацију и да ће се и даље водити, а битно је да читав регион, што се тиче бизниса заједно уђе у Еврсопку унију.

           Дакле било би потпуно лијепо ако бисте дали своју подршку да се подрже сва три та пакета која треба усвојити. Црна Гора је то већ урадила, она ће радити тренутно и на ратификацији. Била би штета да БиХ једина остане изван тог процеса. Ја не могу да говорим у име Европске комисије, Комисије Европске уније, него једноставно да учешће на том балканском процесу и импелментација регионалне економске сарадње једноставно може бити један инпут за приближавању Европској унији. Мислим да би то било довољно за сада.

           ДОДИК: Хвала! Добро, ви сте нама сада потврдили да ваша одлука о обустваљању кредита искључиво политичке природе и заснована на политичкој процјени како се овдје ради о непослушним момцима који би требали бити кажњени са ваше стране. И ми то разумијемо. Наравно да ми мислимо да је то арогантно са ваше стране и потпуно нетачно, али ћу вам једну ствар рећи: ми не желимо више сарадњу са вама на овим пројектима. А веома добро ћемо размисити да ли ћемо икада више ући у сарадњу на било ком пројекту, комерцијалном или неком другом са вама. И ми нисмо друштво социјалне помоћи, у статусу социјалне помоћи.

           Не треба нама ваша социјална помоћ, ништа нам не треба од вас. Према томе ја би вас замолио да одмах укинете, раскинемо ове уговоре и да ми можемо ићи даље око овога. И немојте нас условљавати, а прије тога немојте нас потцјењивати. Питали сте ме за Шмита, шта је тактичка, стратешка позадина. Ништа! Шта вам вриједи објашњавати, а шта ја вама да кажем. Ја кажем човјек није именован у складу са Анексом 10 како је предвиђено, ви то игноришете. Ви сте јака земља па можете да радите са нама малима шта хоћете. Је ли то?! Ми вашу политику доживљавамо као антисрпску политику. То нама ништа не помаже, али и могу о томе да говорим и уназад и унапријед.

           Господине, ви сте нама послали човјека који није именован у складу са Анексом 10 Дејтонског споразума. Тај човјек се није показао добронамјерним, али је демаскирао вас. Ви стојите иза човјека који је ушао неовлаштено овдје у ову земљу, да би доносио законе и да би уређивао својим мјерама ову земљу. Наравно да то не може. А ви кажете да подржавате то и хоћете да ми причате о владавини права и разним стварима које су као, `ево ми ништа не разумијемо, само ви разумијете, ми ништа не схватамо`. Наравно да иза вас стоји моћна држава, то је тачно, али то још увијек не значи да са нама можете да радите шта мислите да хоћете. Интервенисали ви или не интервенисали у случају Шмита, ја вам препоручујем да му кажете да не долази овамо, онда ни ви нећете морати интервенисати.

           Ако баш хоћете да пробате, интервенишите, пробајте. Не говорим то ја сам и не кријем се ја ни иза кога. Не можете ви нама доћи овдје, довести човјека и рећи, `овај овдје ће сада вама уређивати живот, ваше снове и остале ствари`, и сматрати да ми то требамо да прихватимо. И онда ме питате шта је тактички, шта је стратешки, па ето то да спријечим да будем понижен. Да ваше добре жеље за нас не прихватамо, имамо ми наше жеље.

           Ми живимо овдје. Ви ћете једног дана престати да будете изасланик и ја предсједник, али ви имате свој политички мандат а ја имам свој животни мандат овдје. Ми ћемо данас-сутра разрадити услове и начине како ћемо дјеловати уколико се неовлаштено појави Шмит. И немојте сумњати у наше намјере да то нећемо урадити.

           Тако да одмах можете припремити интервенцију. Што се тиче овог Берлинског процеса, шта би, рецимо, Република Српска добила када бисмо рекли, добро, ево пустићемо личне карте - ништа. Ви кажете могли би да идемо на Косово, прије тога сте избјегли да кажете како је могуће да ви подржавате да се Косово може издвојити из Србије, а нас овдје оптужујете за сецесију. Рекосте ви то. Наравно, велика држава коју ја цијеним. Цијени и овај народ вашу земљу. Али ваша политика је погрешна. Али ми ћемо остати и даље и цијенићемо вашу земљу у нади да ће ваша политика престати.

           Дакле, Берлински процес је нешто што ми видимо у оквиру теме о Отвореном Балкану. Наравно да сте ви утицали на бошњачку страну, која с вама сарађује да ову тему Отворени Балкан ставе са стране. Нисмо ми против тога, против Берлинског процеса, али ћемо видјети сада шта је то што се припрема да то радимо. Гледаћемо нашу корист у томе. Не оно што ћете ви мени рећи да је корисно, него што ми оцијенимо да је нама корисно.

           ЗАРАЦИН: Али Дечани су јако лијепи.

           ДОДИК: Молим?

           ЗАРАЦИН: Јесте били тамо?

           ДОДИК: Да, наравно. Далеко више него ви. А ви сад хоћете да ставите да је то национално благо Шиптара, је ли? Али, кад сте ме већ вратили на то, у тренутку када је ваш шеф или министар одбране, је л’, изашао пред ваш парламент веома жестоко нападао Србе из Србије, говорио ево управо на стадиону у Приштини се прави логор, Срби су направили логор, Срби убијају Албанце. На тој лажи је издејствовао одлуку и парламент. У истом тренутку у Приштини на стадиону се спуштају ваши хеликоптери. Нема никаквих логора, господине. Престаните више на тим стереотипима ви нама креирати овдје политику. То је лаж. И шта сте, нисте ништа урадили.

           Наставили сте да гурате Косово као независну државу. Кад ми кажемо да би било фер да размислите о Републици Српској, ви онда кажете да то не може. Али, разумио сам ја вас прошли пут када сте рекли да је ваша улога да што дуже спријечите да ми изађемо из Републике Српске, из БиХ пардон. Што се тиче европских интеграција, океј ми нисмо против тога. Ми смо зато да се поштује европско насљеђе у правном и да се ми примимо у ЕУ, ако је то могуће. Али признајем да наш ентузијазам није исти као прије извјесног времена. Али тај ентузијазам није више ни за ...

            Наслушао сам се много тих термина, процеса и тако. Али ћу вам једну ствар рећи занимљиву коју сам чуо од људи из Брисела. Када би сада примијенили критеријуме које ви примјењујете за чланство према нама, 15 земаља чланица ЕУ не би испунило те критеријуме. То је процес у вашим рукама, не у нашим. Једнако тако мислим да та прича о пројектима, подршци све је мање тачна зато што сав новац који имате сте употријебили за подршку Украјини, тако да наравно да ћете сада наћи начина да избјегнете те обавезе. Али, у сваком случају само да вам кажем да смо ми, то ми мислимо.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари