Додик: У Москви Српској ништа не намећу, овде Српску слушају, овде смо међу пријатељима

НА БЕЗБЕДНОСНОМ ФОРУМУ У МОСКВИ СЕ СРЕО И СА ШЕФОМ РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ СЕРГЕЈОМ ЛАВРОВОМ

 * Председник РС: Запад покушава на свим нивоима да скрајне, потцени и понизи Републику Српску, не дозвољавајући јој да говори, већ само да слуша, чак и о питањима која се тичу БиХ, а и саме Српске. Али, више неће моћи нека глобална сила да се залети у неки део света и тамо ради шта хоће

__________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да на безбедносном форуму у Русији представља Републику Српску, те да је имао привилегију да се обрати и изнесе ставове Српске.

        - Ја нисам председник БиХ, ја сам председник Републике Српске и у том формату учествујем на конференцији. Веома сам захвалан руској страни што уважава специфичности и разуме реалност. Дакле, Република Српска зна да је Руска Федерација гарант Дејтонског споразума, у овом споразуму је међународна верификација Српске веома видљива и у том погледу то за Русе не представља никакву спорну чињеницу, за разлику од Запада који покушава на свим нивоима да скрајне, потцени и понизи Републику Српску, не дозвољавајући јој да говори, већ само да слуша, чак и о питањима која се тичу БиХ, а и саме Српске. Овдје је сасвим нешто друго, овде можете да говорите, овде вас слушају, овде можете да научите и овде сте међу пријатељима - истакао је Додик у изјави медијима након обраћања на форуму.

        Он је навео да је на конференцији истакнуто да престаје униполарни и да се ставара мултиполарни свет, у којем ће неколико центара моћи успоставити равнотежу.

        - Неће се моћи десити да се нека глобална сила залети у неки дeо света и тамо ради шта хоће. Мораће се вратити поверење у међународно право и све што је изгубљено последњих година експанизојом неолибералног приступа уређењу света који подразумева фаворизовање вредности само једне земље и  једне конфигурације - нагласио је Додик.

        Он је рекао да су се на конференцији могли чути ставови представника Кине, Русије, Шангајске организације за безбедност, Јужноафричке Републике и других.

         Додик се на безбедносном форуму сусрео и са министаром спољних послова Русије Сергејом Лавровом.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари